Przejdź do głównej zawartości

Krem paprykowy

Dzień dobry ! 

Na dworze robi się coraz chłodniej, zima ponownie zaskakuje. Osobiście nie lubię zimna i takiej pogody, chociaż jak jest mróz i świeci słonko, to ma w sobie urok. 
Na takie zimno polecam pyszne rozgrzewające zupy krem. Dzisiaj krem paprykowy z imbirem. 
Imbir działa rozgrzewająco, bakteriobójczo i nadaje ostrzejszy smak zupie. Oprócz tego ułatwia trawienie, leczy przeziębienia, bóle głowy oraz łagodzi bóle miesiączkowe. 
Świeży imbir możemy dodawać do herbaty, soków, koktajli czy do zup. Sproszkowany idealnie nadaje się do ciast. 

Pamiętajcie, że świeży imbir najlepiej przechowywać w lodówce, owinięty np. papierowym ręcznikiem 


Przepis na krem pomidorowy.

Składniki


- 3 duże papryki 
- włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por)
- kawałek imbiru 
- do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, oregano


Przygotowanie 

Włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy ok 40min, następnie dodajemy oczyszczoną paprykę i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną zupę odstawiamy do wystygnięcia, potem blendujemy. 
Przyprawiamy do smaku imbirem  startym na tarce, solą, pieprzem, oregano oraz papryką ostrą. Nie zapomnijmy dodać na koniec małego kawałka masła.





Zdrowa, pyszna zupa na zimne dni. Jest ona idealna dla dzieci, ponieważ niestety pociechy nie przepadają za warzywami. W zupach krem nie widać tych niedobrych warzyw ;), więc możemy przemycić wiele cennych dla dziecka składników odżywczych. 
Zachęcajmy też dzieci, aby z nami gotowały i nie zapomnijmy nadawać potrawom różnych śmiesznych nazw np. zupa Shreka. Pamiętajmy też,  że dziecko ma wybór. Może samo decydować co zje, a co nie. Dlatego nie zmuszajmy go do jedzenia wszystkiego, bo tym możemy go tylko zniechęcić. 


Pozdrawiam Kasia :) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...