Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego warto pić kawę?



Dla niektórych rozpoczęcie dnia bez kawy jest niemożliwe. Znów inne osoby, bez niej mogą normalnie funkcjonować. Kawa prócz kofeiny zawiera szereg substancji bioaktywnych o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm. Warto wspomnieć, że każdy będzie inaczej reagował na kawę. Dlaczego tak jest ? Otóż metabolizm kawy jest różny i zależny od genu CYP1A2. Dlatego niektóre osoby po spożyciu kawy będą czuły kołatanie serca, niepokój, a inne wręcz przeciwnie -po spożyciu filiżanki kawy będą przysypiać. Kawa pozytywnie wpływa na organizm człowieka, co postaram się teraz udowodnić

1. Kawa a koncentracja 
Picie kawy przyczynia się do zwiększenia wydajności, koncentracji, ułatwia sprawność intelektualną i fizyczną. Pobudzające działanie kofeiny przyczynia się do aktywacji receptora dopaminy i wydzielania neuromediatorów pobudzających ośrodkowy układ nerwowy. W wyniku czego zwiększa się możliwość skupienia uwagi i wydłużenia czasu koncentracji.

2. Kawa a odchudzanie 
Kofeina przyczynia się do zwiększenia termogenezy. Działanie to przyczynia się do zwiększenia produkcji ciepła i zużycia energii. Kawa może wspomóc proces redukcji nadmiernych kilogramów, jednak ważna jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.

3. Kawa a cukrzyca typu drugiego 

Regularne spożywanie kawy (3-4 filiżanki dziennie), może przyczyniać się do zmniejszenia zachorowania na cukrzycę typu drugiego nawet o 25%. Natomiast spożycie 6 filiżanek dziennie skutkuje zmniejszonym ryzykiem zachorowania nawet o 33 % !. Sugeruje się, że nie tylko spożycie tradycyjnej kawy, ale również bezkofeinowej może przyczynić się do znacznego spadu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu drugiego. W badaniu przeprowadzonym przez Moisey i wsp. dowiedziono, iż spożycie kawy w godzinę po zjedzeniu posiłku z wysokim IG korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową. Dzięki bioaktywnym składnikom zawartych w kawie (kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy, lignany) i ich działaniu przeciwzapalnemu i przeciwutleniającego,  może dochodzi do poprawy metabolizmu glukozy.




4. Kawa a układ sercowo – naczyniowy 
Wpływ kawy na układ sercowo – naczyniowy wymaga dalszych badań, jednak wskazano, że umiarkowane spożycie kawy (3-4 filiżanek dziennie), może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka incydentów kardiologicznych. Mechanizm prewencyjny wiąże się z bioaktywnymi składnikami znajdującymi się w kawie (kwas chlorogenowy i jego metabolity), które mogą zmniejszać stres oksydacyjny, przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi i poprawienia funkcji śródbłonka.

5. Kawa a nowotwory 
Wyniki badań nie kłamią. Kawa może przyczyniać się zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. W szczególności wątroby, gruczoły krokowego, skóry, gardła, endometrium,
W przypadku wątroby należy wspomnieć, iż spożycie kawy wiąże się z 29% niższym ryzykiem zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, marskością wątroby.

6. Kawa a zaburzenia neurologiczne
Konsumpcja kawy wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona, Alzheimera oraz… depresji ! Zgadza się, mała czarna może skutecznie poprawić nastrój, szczególnie w okresie jesienno – zimowym.




W całym artykule poruszałam temat małej czarnej, a nie kawy z dodatkiem mleka, cukru czy syropów smakowych. Nie neguję wypijania kawy z dodatkami, jednak zanim sięgniesz po cukiernicę lub syrop, zastanów się czy przypadkiem nie lepiej dla zdrowia wypić jest klasyczną mała czarną lub ewentualnie z mlekiem, jednak bez dodatku cukru.
Jeśli nie pijasz kawy, polecam zwiększać jej ilość stopniowo. Zbyt duże dawki mogą doprowadzić do uczucia lęku, kołatania serca czy objawów trawiennych. Dlatego najważniejszy jest umiar.
To jak, przekonałam do wypicia małej czarnej ?


Bibliografia
1. Coffee Consumption and the Risk of Obesity in Korean Women.  Jeonghee Hye Young Kim and Jeongseon Kim. Nutrients 2017, 9, 1340
2. Association between Coffee Consumption and Its Polyphenols with Cardiovascular Risk Factors: A Population-Based Study. Andreia Machado Miranda, Josiane Steluti, Regina Mara Fisberg and Dirce Maria Marchioni. Nutrients 2017, 9, 276
3. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. Robin Poole,  Oliver J Kennedy,  Paul Roderick,  Jonathan A Fallowfield,  Peter C Hayes,  and Julie Parkes. BMJ. 2017;359:j5024.
4. The Impact of Coffee on Health. Nieber K. Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-1263.
5. Effects of coffee consumption on glucose metabolism: A systematic review of clinical trials Caio E.G. Reis, Jose G. D, Teresa H.M. da Costa. Journal of Traditional and Complementary Medicine (2018)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...