Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego warto pić kawę?



Dla niektórych rozpoczęcie dnia bez kawy jest niemożliwe. Znów inne osoby, bez niej mogą normalnie funkcjonować. Kawa prócz kofeiny zawiera szereg substancji bioaktywnych o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm. Warto wspomnieć, że każdy będzie inaczej reagował na kawę. Dlaczego tak jest ? Otóż metabolizm kawy jest różny i zależny od genu CYP1A2. Dlatego niektóre osoby po spożyciu kawy będą czuły kołatanie serca, niepokój, a inne wręcz przeciwnie -po spożyciu filiżanki kawy będą przysypiać. Kawa pozytywnie wpływa na organizm człowieka, co postaram się teraz udowodnić

1. Kawa a koncentracja 
Picie kawy przyczynia się do zwiększenia wydajności, koncentracji, ułatwia sprawność intelektualną i fizyczną. Pobudzające działanie kofeiny przyczynia się do aktywacji receptora dopaminy i wydzielania neuromediatorów pobudzających ośrodkowy układ nerwowy. W wyniku czego zwiększa się możliwość skupienia uwagi i wydłużenia czasu koncentracji.

2. Kawa a odchudzanie 
Kofeina przyczynia się do zwiększenia termogenezy. Działanie to przyczynia się do zwiększenia produkcji ciepła i zużycia energii. Kawa może wspomóc proces redukcji nadmiernych kilogramów, jednak ważna jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.

3. Kawa a cukrzyca typu drugiego 

Regularne spożywanie kawy (3-4 filiżanki dziennie), może przyczyniać się do zmniejszenia zachorowania na cukrzycę typu drugiego nawet o 25%. Natomiast spożycie 6 filiżanek dziennie skutkuje zmniejszonym ryzykiem zachorowania nawet o 33 % !. Sugeruje się, że nie tylko spożycie tradycyjnej kawy, ale również bezkofeinowej może przyczynić się do znacznego spadu ryzyka zachorowania na cukrzycę typu drugiego. W badaniu przeprowadzonym przez Moisey i wsp. dowiedziono, iż spożycie kawy w godzinę po zjedzeniu posiłku z wysokim IG korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową. Dzięki bioaktywnym składnikom zawartych w kawie (kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy, lignany) i ich działaniu przeciwzapalnemu i przeciwutleniającego,  może dochodzi do poprawy metabolizmu glukozy.




4. Kawa a układ sercowo – naczyniowy 
Wpływ kawy na układ sercowo – naczyniowy wymaga dalszych badań, jednak wskazano, że umiarkowane spożycie kawy (3-4 filiżanek dziennie), może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka incydentów kardiologicznych. Mechanizm prewencyjny wiąże się z bioaktywnymi składnikami znajdującymi się w kawie (kwas chlorogenowy i jego metabolity), które mogą zmniejszać stres oksydacyjny, przyczyniać się do obniżenia ciśnienia krwi i poprawienia funkcji śródbłonka.

5. Kawa a nowotwory 
Wyniki badań nie kłamią. Kawa może przyczyniać się zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. W szczególności wątroby, gruczoły krokowego, skóry, gardła, endometrium,
W przypadku wątroby należy wspomnieć, iż spożycie kawy wiąże się z 29% niższym ryzykiem zachorowania na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, marskością wątroby.

6. Kawa a zaburzenia neurologiczne
Konsumpcja kawy wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na chorobę Parkinsona, Alzheimera oraz… depresji ! Zgadza się, mała czarna może skutecznie poprawić nastrój, szczególnie w okresie jesienno – zimowym.




W całym artykule poruszałam temat małej czarnej, a nie kawy z dodatkiem mleka, cukru czy syropów smakowych. Nie neguję wypijania kawy z dodatkami, jednak zanim sięgniesz po cukiernicę lub syrop, zastanów się czy przypadkiem nie lepiej dla zdrowia wypić jest klasyczną mała czarną lub ewentualnie z mlekiem, jednak bez dodatku cukru.
Jeśli nie pijasz kawy, polecam zwiększać jej ilość stopniowo. Zbyt duże dawki mogą doprowadzić do uczucia lęku, kołatania serca czy objawów trawiennych. Dlatego najważniejszy jest umiar.
To jak, przekonałam do wypicia małej czarnej ?


Bibliografia
1. Coffee Consumption and the Risk of Obesity in Korean Women.  Jeonghee Hye Young Kim and Jeongseon Kim. Nutrients 2017, 9, 1340
2. Association between Coffee Consumption and Its Polyphenols with Cardiovascular Risk Factors: A Population-Based Study. Andreia Machado Miranda, Josiane Steluti, Regina Mara Fisberg and Dirce Maria Marchioni. Nutrients 2017, 9, 276
3. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. Robin Poole,  Oliver J Kennedy,  Paul Roderick,  Jonathan A Fallowfield,  Peter C Hayes,  and Julie Parkes. BMJ. 2017;359:j5024.
4. The Impact of Coffee on Health. Nieber K. Planta Med. 2017 Nov;83(16):1256-1263.
5. Effects of coffee consumption on glucose metabolism: A systematic review of clinical trials Caio E.G. Reis, Jose G. D, Teresa H.M. da Costa. Journal of Traditional and Complementary Medicine (2018)


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PRZEKONANIA NA DIECIE

Odchudzając się towarzyszą Ci różne myśli. Niektóre z nich wspierają Cię w dążeniu do celu, a inne wręcz przeciwnie. Przekonania. Często utrudniają funkcjonowanie i sprawiają, że nie masz ochoty rozpocząć np. odchudzania, ponieważ w głowie masz stały schemat. Nie uda się, mam takie geny, odchudzanie jest trudne, dieta jest droga, nie wolno jeść po 18. Takich przekonań jest cała masa i wykształcasz je w ciągu swojego życia. Czym są przekonania ? Przekonania są to zasady, zdania, którymi kierujemy się w życiu. Przekonania są uogólnione, tworzone na podstawie doświadczeń. Nie są to fakty. Przekonań nie możemy udowodnić, ale stale szukamy potwierdzenia tego, co myślimy. Są pewnymi hipotezami, którymi żyjemy na co dzień. Czytając ten artykuł, będziesz mogła zweryfikować swoje przekonania, sprawdzić, które z nich są prawdziwie oraz odpowiedzieć sobie na poniższe pytania. Czy przekonania mogą utrudniać odchudzanie? Czy przekonania mogą sabotować moje efekty ? Jak negatywne przekonania...

Wielkanocny sernik

Wszyscy robią fit mazurki i babki Wielkanocne, ja zrobiłam na przekór - sernik Wielkanocny.  Jeżeli, jeszcze nie upiekliście czegoś słodkiego, to polecam zrobić ten sernik, który jest równie słodki, co Wielkanocny mazurek ;)  Składniki  Spód: - 3 szklanki mąki owsianej ( zmielone płatki owsiane ) - 1 żółtko  - 3 łyżki cukru pudru  - 40g masła/ olej kokosowy ( pół szklanki )  Masa:  - 2 opakowania sera twarogowego chudego Klinek  - 1 jogurt naturalny - laska wanilii  - 2 łyżki cukru pudru  - 2 łyżeczki żelatyny  Galaretka truskawkowa  - pół opakowania truskawek  - łyżeczka żelatyny  Wykonanie : Spód: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę i piec w temperaturze 180 stopni, przez ok 20 minut ( do suchego patyczka) Masa serowa: Wszystkie składniki blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszam...

JAK WYJŚĆ Z BŁĘDNEGO KOŁA ODCHUDZANIA ?

JAK WYJŚĆ Z BŁĘDNEGO KOŁA ODCHUDZANIA ? Błędne koło odchudzania poznałam czytając jedną z książek dotyczących objadania się.  Było ono w wersji skróconej – niezadowolenie z własnego ciała à rygorystyczna dieta à objadanie się.  Jego szerszą wersję przedstawiła Magda Hajkiewicz, której szkolenie z psychodietetyki okazało się strzałem w 10 i dało mi o wiele więcej niż całe studia związane z psychodietetyką. Dzisiaj przedstawię to koło i opowiem w jaki sposób możesz z niego wyjść NA KAŻDYM ETAPIE.   Zacznijmy od początku. Jesteś niezbyt zadowolona z siebie, jak wyglądasz, jak sama się ze sobą czujesz. Nie szukasz przyczyny dlaczego siebie nie akceptujesz. Uznajesz, że najlepszym wyjściem będzie rozpoczęcie nowej diety. Odpalasz Internet i…znalazłaś cudowny detoks, który oczyści oraz sprawi, że w ciągu tygodnia schudniesz 5kg. Żyć nie umierać. Rozpoczynasz z zapałem stosowanie diety i w pewnym momencie zaczyna się coś psuć. Czujesz się słabo, brak Ci energi...