Budyń jaglany. Dla osoby, która nie lubi kasz ( jak ja :P), może to brzmieć dziwnie. Jak to ? Budyń jaglany? Ale taki nie z paczuszki ? Tak !
Kasza jaglana, jest otrzymywana z nasion prosa. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Jest polecana dla osób na diecie bezglutenowej, ale także dla osób, które chcą odkwasić swój organizm. Jaglana jest zasadotwórcza.
Jak gotować kasze jaglaną ?
Przed ugotowaniem, kasze warto przepłukać kilka razy ciepłą wodą, aby usunąć posmak goryczki. Następnie zagotować ok. 2 szklanek wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Kaszę wrzucamy na gotująca się wodę i gotujemy ok 15-20 minut, na małym gazie.
Co zrobić z kaszy jaglanej?
Kasze jaglaną możemy jeść na śniadanie, II śniadanie, obiad, kolację. Dodajemy ją np. do pieczonego jabłka, jako jaglankę na śniadanie, czy jako dodatek do obiadu. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego warto coś w kuchni pokombinować ( nawet jak nie lubimy gotować ;) ), bo dla zdrowia, naprawdę warto !
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować budyń jaglany. Chyba jest pyszny, bo moja mama zjadła, aż dwie miseczki, a nie lubi kaszy, mleka i takich tam zdrowych smaków ;)
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka np. krowiego, kokosowego, ryżowego
- daktyle ok.10 sztuk
- miód lub inne słodzidło
- laska wanilii
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukać gorącą wodą. Ugotować ją ze szklanką mleka. Gotujemy przez ok 15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Studzimy kaszę. Do blendera dodajemy ostudzoną kaszę, drugą szklankę mleka, miód, wanilię. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Karmel daktylowy
Daktyle zalać gorącą wodą na 15 minut. Wrzucić daktyle do blendera, dodać trochę mleka ( tak na oko, aby masa wyszła gęsta), blendować.
Budyń wyłożyć do małych miseczek, polać karmelem daktylowym i dodać koloru np. dżem truskawkowy, lub sok malinowy.
Wyszło pycha !
Kasza jaglana, jest otrzymywana z nasion prosa. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Jest polecana dla osób na diecie bezglutenowej, ale także dla osób, które chcą odkwasić swój organizm. Jaglana jest zasadotwórcza.
Jak gotować kasze jaglaną ?
Przed ugotowaniem, kasze warto przepłukać kilka razy ciepłą wodą, aby usunąć posmak goryczki. Następnie zagotować ok. 2 szklanek wody z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Kaszę wrzucamy na gotująca się wodę i gotujemy ok 15-20 minut, na małym gazie.
Co zrobić z kaszy jaglanej?
Kasze jaglaną możemy jeść na śniadanie, II śniadanie, obiad, kolację. Dodajemy ją np. do pieczonego jabłka, jako jaglankę na śniadanie, czy jako dodatek do obiadu. Możliwości jest bardzo wiele, dlatego warto coś w kuchni pokombinować ( nawet jak nie lubimy gotować ;) ), bo dla zdrowia, naprawdę warto !
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować budyń jaglany. Chyba jest pyszny, bo moja mama zjadła, aż dwie miseczki, a nie lubi kaszy, mleka i takich tam zdrowych smaków ;)
Budyń jaglany.
Składniki:
- szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka np. krowiego, kokosowego, ryżowego
- daktyle ok.10 sztuk
- miód lub inne słodzidło
- laska wanilii
Wykonanie:
Kaszę jaglaną przepłukać gorącą wodą. Ugotować ją ze szklanką mleka. Gotujemy przez ok 15 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Studzimy kaszę. Do blendera dodajemy ostudzoną kaszę, drugą szklankę mleka, miód, wanilię. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Karmel daktylowy
Daktyle zalać gorącą wodą na 15 minut. Wrzucić daktyle do blendera, dodać trochę mleka ( tak na oko, aby masa wyszła gęsta), blendować.
Budyń wyłożyć do małych miseczek, polać karmelem daktylowym i dodać koloru np. dżem truskawkowy, lub sok malinowy.
Wyszło pycha !
Komentarze
Prześlij komentarz