Pogoda nas nie rozpieszcza. Upalne lato przeplata się z zapowiedzią chłodnej jesieni. Na takie dni polecam Wam pyszne rozgrzewające zupy krem. Zupy krem są łatwostrawne, sycące, delikatne, a przy okazji są idealne dla dzieci ( czy nawet dorosłych), które niekoniecznie przepadają za warzywami :). Przy okazji wyglądają bardzo atrakcyjnie i można je podawać z różnymi dodatkami np. grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonym słonecznikiem itd. Dzisiaj postanowiłam przygotować szybką zupę krem marchewkową.
Składniki
- włoszczyzna ( marchew, seler, pietruszka,por)
- 1 łyżka masła i oliwy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500g marchewki
- 3 średnie ziemianki
- przyprawy - sól, pieprz, imbir, curry, kurkuma
Przygotowanie
Włoszczyznę kroimy na małe kawałki, zalewamy ok 500ml wody i gotuje do miękkości ( ok 40 minut). W osobnym garnku rozgrzewamy masło i oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy wszystko gorącym bulionem, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Wszystko dokładnie blendujemy. Do smaku można dodać śmietanę, mleko ( krowie lub roślinne).
Komentarze
Prześlij komentarz