HO HO HO ! Kogo odwiedził Mikołaj? Dostaliście wymarzone prezenty ? Moje mikołajki trwają w najlepsze i dzisiaj pozwalam sobie na odstępstwa w diecie 😊
Nie zapominam o Was i przygotowałam korzenne Mikołaje i renifery.
- 200g mąki owsianej
- 60g masła klarowanego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- jajko
- 30g miodu
- 30g ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieść w jednej misce i dokładnie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkuj na stolnicy, obficie podsypując mąką ( może się kleić i mocno kruszyć, także proszę o cierpliwość :)). Szklanką wycinaj kółka. Gotowe ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika i piecz przez ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać aż ciasteczka ostygnął. Przygotować lukier, podzielić na 3 części.
Do pierwszej dodać odrobinę czerwonego barwnika, do drugiej czarny, natomiast trzecią część pozostawić nietkniętą. Zamiast barwników można użyć gotowanego buraka lub węgla aktywnego. Narysować na ciasteczkach renifery i Mikołaje.
Smacznych mikołajek ! 😍
Nie zapominam o Was i przygotowałam korzenne Mikołaje i renifery.
Składniki
- 200g mąki owsianej
- 60g masła klarowanego
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- jajko
- 30g miodu
- 30g ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki umieść w jednej misce i dokładnie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkuj na stolnicy, obficie podsypując mąką ( może się kleić i mocno kruszyć, także proszę o cierpliwość :)). Szklanką wycinaj kółka. Gotowe ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika i piecz przez ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać aż ciasteczka ostygnął. Przygotować lukier, podzielić na 3 części.
Do pierwszej dodać odrobinę czerwonego barwnika, do drugiej czarny, natomiast trzecią część pozostawić nietkniętą. Zamiast barwników można użyć gotowanego buraka lub węgla aktywnego. Narysować na ciasteczkach renifery i Mikołaje.
Smacznych mikołajek ! 😍
Komentarze
Prześlij komentarz