Witajcie kochani :)
Jeśli jeszcze nie zrobiliście mazurka, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kruchy spód z kajmakowym nadzieniem. A to wszystko w zdrowszej wersji !
Jeśli jeszcze nie zrobiliście mazurka, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kruchy spód z kajmakowym nadzieniem. A to wszystko w zdrowszej wersji !
Składniki
Spód
- 250g mąki bezglutenowej
- 140g oleju kokosowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki ksylitolu
- łyżeczka aromatu waniliowego
Masa
- pół puszki śmietanki kokosowej
- 200g daktyli
- opcjonalnie łyżeczka aromatu waniliowego
Wykonanie
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na około godzinę.
W tym samym czasie przygotuj spód - do miseczki wsyp mąkę bezglutenową dodaj olej kokosowy w stałej postaci. Wymieszaj mikserem do uzyskania kruszonki. Dodaj ksylitol, aromat waniliowy oraz proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia składników. Ciasto wyrób, uformuj kształt kulki i zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut.
Gotowe ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Wyłóż nim formę lub uformuj w dowolny kształt. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zostaw do całkowitego ostudzenia.
Masa - daktyle odsącz z wody i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Śmietankę kokosową chwilkę ubij mikserem, następnie dodaj zmiksowane daktyle i połącz masę. Opcjonalnie można dodać aromat waniliowy lub ksylitol.
Gotową masę wylej na ostudzony spód.
Udekoruj wedle uznania.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz