Przejdź do głównej zawartości

Mazurek Wielkanocny

Witajcie kochani :)

Jeśli jeszcze nie zrobiliście mazurka, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Kruchy spód z kajmakowym nadzieniem. A to wszystko w zdrowszej wersji !

Składniki 

Spód 

- 250g mąki bezglutenowej
- 140g oleju kokosowego 
- łyżeczka proszku do pieczenia 
- 4 łyżeczki ksylitolu 
- łyżeczka aromatu waniliowego

Masa

- pół puszki śmietanki kokosowej 
- 200g daktyli 
- opcjonalnie łyżeczka aromatu waniliowego 

Wykonanie 

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na około godzinę.
W tym samym czasie przygotuj spód - do miseczki wsyp mąkę bezglutenową dodaj olej kokosowy w stałej postaci. Wymieszaj mikserem do uzyskania kruszonki. Dodaj ksylitol, aromat waniliowy oraz proszek do pieczenia. Miksuj do połączenia składników. Ciasto wyrób, uformuj kształt kulki i zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut.
Gotowe ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Wyłóż nim formę lub uformuj w dowolny kształt. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zostaw do całkowitego ostudzenia.
Masa - daktyle odsącz z wody i zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Śmietankę kokosową chwilkę ubij mikserem, następnie dodaj zmiksowane daktyle i połącz masę. Opcjonalnie można dodać aromat waniliowy lub ksylitol. 
Gotową masę wylej na ostudzony spód. 
Udekoruj wedle uznania. 



Smacznego ! 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...