Będąc w kole naukowym mam możliwość przeprowadzania
wielu ciekawych badań. Ostatnio wraz z koleżankami, miałyśmy możliwość
zaprezentować wyniki badań na konferencji we Wrocławiu.
Skupiłyśmy się na badaniu zawartości witaminy C i
sacharozy w wybranych sokach i musach owocowo-warzywnych przeznaczonych dla
dzieci. Powiem na wstępie, że niektóre wyniki wyszły zaskakujące.
Materiał do badań stanowiły wybrane soki i musy
owocowo – warzywne przeznaczone dla dzieci. Dla przykładu – soki jabłko –
marchew; wieloowocowy; marchew-jabłko-brzoskwinia; musy - jabłko-gruszka;
gruszka; morela-jabłko-gruszka; jabłko). Dodatkowo analizowałyśmy soki i musy
przygotowane własnoręcznie. Witamina C została oznaczona metodą Tillmansa, a
sacharoza metodą refraktometryczną. Same przeprowadzanie badania jest niezłą
frajdą, jak lubicie bawić się w małego chemika, to te badania są dla Was
stworzone ;)
Przejdźmy teraz do sedna – wyników.
Często można przeczytać, że jabłka, gruszki są dobrym
źródłem witaminy C. Nic mylnego ! W naszych badaniach owoce te charakteryzowały
się najniższą zawartością witaminy C w porównaniu do innych ( brzoskwinie,
morela, soki wieloowocowe).
Sprawdzając w tablicach wartości odżywczej
wybranych produktów jabłka i gruszki zawierają niewiele witaminy C (odpowiednio 9,2mg/100g i 5,3mg/100g).
Warto wspomnieć, że na zawartość witaminy C wpływ maja takie czynniki jak:
temperatura, dostęp do tlenu, nasłonecznienie.
Badania
przeprowadzałyśmy w okresie zimowym, więc uzyskałyśmy takie a nie inne wyniki. Badane
soki i musy owocowo-warzywne dostępne w sprzedaży detalicznej są dobrym źródłem
witaminy C (oznaczona w badaniu zawartość witaminy C była wyższa niż ta
deklarowana przez producenta nawet dwukrotnie) ! Nie wiemy jaką metodą
producent oceniał zawartość witaminy C, więc niestety nie możemy tego, aż tak
dokładnie porównać. Produkty przygotowane własnoręcznie cechowały się niższą
zawartością witaminy C niż produkty sklepowe; co mogło być spowodowane długim
okresem przechowywania warzyw i owoców z których sporządzono przetwory,
procesem obróbki termicznej. W badanych sokach i musach, zawartość sacharozy
mieściła się w granicach podanych przed producenta.
Podsumowując.
Wszystkie soki i musy, które kupujecie dzieciom mają wysoką zawartość witaminy
C. Pamiętajmy jednak o tym, aby kierować się składem produktu, a nie samą
zawartością witaminy C. Czytając etykietę, sprawdźmy czy produkt nie ma dodatku
cukru, syropu glukozowo – fruktozowego, fruktozy lub innych dodatków, które w
takich przetworach nie powinny się znaleźć.
Komentarze
Prześlij komentarz