Przejdź do głównej zawartości

Wyniki badań





Będąc w kole naukowym mam możliwość przeprowadzania wielu ciekawych badań. Ostatnio wraz z koleżankami, miałyśmy możliwość zaprezentować wyniki badań na konferencji we Wrocławiu.
Skupiłyśmy się na badaniu zawartości witaminy C i sacharozy w wybranych sokach i musach owocowo-warzywnych przeznaczonych dla dzieci. Powiem na wstępie, że niektóre wyniki wyszły zaskakujące.
Materiał do badań stanowiły wybrane soki i musy owocowo – warzywne przeznaczone dla dzieci. Dla przykładu – soki jabłko – marchew; wieloowocowy; marchew-jabłko-brzoskwinia; musy - jabłko-gruszka; gruszka; morela-jabłko-gruszka; jabłko). Dodatkowo analizowałyśmy soki i musy przygotowane własnoręcznie. Witamina C została oznaczona metodą Tillmansa, a sacharoza metodą refraktometryczną. Same przeprowadzanie badania jest niezłą frajdą, jak lubicie bawić się w małego chemika, to te badania są dla Was stworzone ;) 

Przejdźmy teraz do sedna – wyników.

Często można przeczytać, że jabłka, gruszki są dobrym źródłem witaminy C. Nic mylnego ! W naszych badaniach owoce te charakteryzowały się najniższą zawartością witaminy C w porównaniu do innych ( brzoskwinie, morela, soki wieloowocowe). 
Sprawdzając w tablicach wartości odżywczej wybranych produktów jabłka i gruszki zawierają niewiele witaminy C (odpowiednio 9,2mg/100g i 5,3mg/100g). Warto wspomnieć, że na zawartość witaminy C wpływ maja takie czynniki jak: temperatura, dostęp do tlenu, nasłonecznienie. 

Badania przeprowadzałyśmy w okresie zimowym, więc uzyskałyśmy takie a nie inne wyniki. Badane soki i musy owocowo-warzywne dostępne w sprzedaży detalicznej są dobrym źródłem witaminy C (oznaczona w badaniu zawartość witaminy C była wyższa niż ta deklarowana przez producenta nawet dwukrotnie) ! Nie wiemy jaką metodą producent oceniał zawartość witaminy C, więc niestety nie możemy tego, aż tak dokładnie porównać. Produkty przygotowane własnoręcznie cechowały się niższą zawartością witaminy C niż produkty sklepowe; co mogło być spowodowane długim okresem przechowywania warzyw i owoców z których sporządzono przetwory, procesem obróbki termicznej. W badanych sokach i musach, zawartość sacharozy mieściła się w granicach podanych przed producenta.

Podsumowując. Wszystkie soki i musy, które kupujecie dzieciom mają wysoką zawartość witaminy C. Pamiętajmy jednak o tym, aby kierować się składem produktu, a nie samą zawartością witaminy C. Czytając etykietę, sprawdźmy czy produkt nie ma dodatku cukru, syropu glukozowo – fruktozowego, fruktozy lub innych dodatków, które w takich przetworach nie powinny się znaleźć.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PRZEKONANIA NA DIECIE

Odchudzając się towarzyszą Ci różne myśli. Niektóre z nich wspierają Cię w dążeniu do celu, a inne wręcz przeciwnie. Przekonania. Często utrudniają funkcjonowanie i sprawiają, że nie masz ochoty rozpocząć np. odchudzania, ponieważ w głowie masz stały schemat. Nie uda się, mam takie geny, odchudzanie jest trudne, dieta jest droga, nie wolno jeść po 18. Takich przekonań jest cała masa i wykształcasz je w ciągu swojego życia. Czym są przekonania ? Przekonania są to zasady, zdania, którymi kierujemy się w życiu. Przekonania są uogólnione, tworzone na podstawie doświadczeń. Nie są to fakty. Przekonań nie możemy udowodnić, ale stale szukamy potwierdzenia tego, co myślimy. Są pewnymi hipotezami, którymi żyjemy na co dzień. Czytając ten artykuł, będziesz mogła zweryfikować swoje przekonania, sprawdzić, które z nich są prawdziwie oraz odpowiedzieć sobie na poniższe pytania. Czy przekonania mogą utrudniać odchudzanie? Czy przekonania mogą sabotować moje efekty ? Jak negatywne przekonania...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...

JAK WYJŚĆ Z BŁĘDNEGO KOŁA ODCHUDZANIA ?

JAK WYJŚĆ Z BŁĘDNEGO KOŁA ODCHUDZANIA ? Błędne koło odchudzania poznałam czytając jedną z książek dotyczących objadania się.  Było ono w wersji skróconej – niezadowolenie z własnego ciała à rygorystyczna dieta à objadanie się.  Jego szerszą wersję przedstawiła Magda Hajkiewicz, której szkolenie z psychodietetyki okazało się strzałem w 10 i dało mi o wiele więcej niż całe studia związane z psychodietetyką. Dzisiaj przedstawię to koło i opowiem w jaki sposób możesz z niego wyjść NA KAŻDYM ETAPIE.   Zacznijmy od początku. Jesteś niezbyt zadowolona z siebie, jak wyglądasz, jak sama się ze sobą czujesz. Nie szukasz przyczyny dlaczego siebie nie akceptujesz. Uznajesz, że najlepszym wyjściem będzie rozpoczęcie nowej diety. Odpalasz Internet i…znalazłaś cudowny detoks, który oczyści oraz sprawi, że w ciągu tygodnia schudniesz 5kg. Żyć nie umierać. Rozpoczynasz z zapałem stosowanie diety i w pewnym momencie zaczyna się coś psuć. Czujesz się słabo, brak Ci energi...