Przejdź do głównej zawartości

Wyniki badań





Będąc w kole naukowym mam możliwość przeprowadzania wielu ciekawych badań. Ostatnio wraz z koleżankami, miałyśmy możliwość zaprezentować wyniki badań na konferencji we Wrocławiu.
Skupiłyśmy się na badaniu zawartości witaminy C i sacharozy w wybranych sokach i musach owocowo-warzywnych przeznaczonych dla dzieci. Powiem na wstępie, że niektóre wyniki wyszły zaskakujące.
Materiał do badań stanowiły wybrane soki i musy owocowo – warzywne przeznaczone dla dzieci. Dla przykładu – soki jabłko – marchew; wieloowocowy; marchew-jabłko-brzoskwinia; musy - jabłko-gruszka; gruszka; morela-jabłko-gruszka; jabłko). Dodatkowo analizowałyśmy soki i musy przygotowane własnoręcznie. Witamina C została oznaczona metodą Tillmansa, a sacharoza metodą refraktometryczną. Same przeprowadzanie badania jest niezłą frajdą, jak lubicie bawić się w małego chemika, to te badania są dla Was stworzone ;) 

Przejdźmy teraz do sedna – wyników.

Często można przeczytać, że jabłka, gruszki są dobrym źródłem witaminy C. Nic mylnego ! W naszych badaniach owoce te charakteryzowały się najniższą zawartością witaminy C w porównaniu do innych ( brzoskwinie, morela, soki wieloowocowe). 
Sprawdzając w tablicach wartości odżywczej wybranych produktów jabłka i gruszki zawierają niewiele witaminy C (odpowiednio 9,2mg/100g i 5,3mg/100g). Warto wspomnieć, że na zawartość witaminy C wpływ maja takie czynniki jak: temperatura, dostęp do tlenu, nasłonecznienie. 

Badania przeprowadzałyśmy w okresie zimowym, więc uzyskałyśmy takie a nie inne wyniki. Badane soki i musy owocowo-warzywne dostępne w sprzedaży detalicznej są dobrym źródłem witaminy C (oznaczona w badaniu zawartość witaminy C była wyższa niż ta deklarowana przez producenta nawet dwukrotnie) ! Nie wiemy jaką metodą producent oceniał zawartość witaminy C, więc niestety nie możemy tego, aż tak dokładnie porównać. Produkty przygotowane własnoręcznie cechowały się niższą zawartością witaminy C niż produkty sklepowe; co mogło być spowodowane długim okresem przechowywania warzyw i owoców z których sporządzono przetwory, procesem obróbki termicznej. W badanych sokach i musach, zawartość sacharozy mieściła się w granicach podanych przed producenta.

Podsumowując. Wszystkie soki i musy, które kupujecie dzieciom mają wysoką zawartość witaminy C. Pamiętajmy jednak o tym, aby kierować się składem produktu, a nie samą zawartością witaminy C. Czytając etykietę, sprawdźmy czy produkt nie ma dodatku cukru, syropu glukozowo – fruktozowego, fruktozy lub innych dodatków, które w takich przetworach nie powinny się znaleźć.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso

CZY WARTO STUDIOWAĆ DIETETYKĘ ?

CZY WARTO STUDIOWAĆ DIETETYKĘ ? Będzie szczerze. Bez owijania w bawełnę. Jest okres pomaturalny i zastanawiasz się czy warto wybrać się na dietetykę. Pewnie masz milion wątpliwości jak wyglądają studia, jak się na nie dostać, a przede wszystkim czy jest po tym praca. Bierz kawę lub herbatę, siadaj i czytaj ! Co zrobić, aby dostać się na dietetykę? Moja historia pokazuje, że można dostać się na dietetykę, nie będąc na biol-chemie. Ja byłam w klasie medialnej, stworzonej pod kierunek dziennikarstwa lub artystyczne. Taki był pierwotny zamysł – dziennikarstwo. Jednak przy wyborze przedmiotu na maturę stwierdziłam, że muszę mieć konkret zawód, idę na medycynę. Brzmi śmiesznie, ale cóż. Wiedziałam, że przez rok nie nauczę się całej chemii, biologii na poziomie rozszerzonym, więc postawiłam tylko na chemię. I to jest pierwsza ważna informacja ! Chcesz dostać się na dietetykę? Możesz być w obojętnie jakiej klasie, ale musisz zdać maturę np. z biologii, chemii, matematyki, fizyki.

ZDROWE SŁODYCZE - HIT CZY KIT ?

ZDROWE SŁODYCZE. HIT CZY KIT ? Stale mówię o zamiennikach tradycyjnych słodyczy i wskazuję Wam polecane produkty. Idąc tym tropem, możecie pomyśleć, że są one zdrowe. Ale czy na pewno ? Oczywiście stanowią zdrowszą wersję tradycyjnych słodkości. W większości produkty te opierają się na suszonych owocach (np. daktyle), orzechach, wiórkach kokosowych, bananach, kakao oraz innych dodatków . Dzięki temu są takie słodkie i smaczne. Jednak czy każde zamienniki słodyczy są okej ? Nie zawsze ! Zdrowe słodycze rozłożone na czynniki pierwsze. Zazwyczaj główny składnik to daktyle. Suszone owoce, które dają pożądaną konsystencję oraz słodki smak. Pamiętaj ! Kupując suszone owoce sprawdź skład ! Przeanalizuj czy nie zawierają cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, nie są kandyzowane oraz niesiarkowane. Drugą stroną medalu jest to, że takie owoce to też cukry proste, które mogą nieźle podnieść poziom cukru we krwi, nie zahamują głodu, a tylko mogą go wzmóc. Dlatego osoby chorujące n