Witajcie ! Dzisiaj przychodzę do Was z przepisami na pyszne pasztety Wielkanocne. Jeśli jeszcze macie czas, ochotę i miejsce w lodówce, to zachęcam do ich przygotowania. Nie zajmie Wam to wiele czasu, a radość i smak gwarantowana :)
Pasztet z soczewicy i marchewki
Składniki
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 6 marchewek
- Mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 jaja
- Przyprawy - sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, czosnek, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Ugotuj soczewicę w 3 szklankach wody, aż się rozgotuje. Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na oleju zeszklij posiekaną cebule wraz z czosnkiem. Następnie dodaj marchewkę i przesmaż chwilę.
Gotową soczewicę odsącz z nadmiaru wody, włóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Do powstałej masy dodaj zawartość z patelni i ponownie zmiksuj. Całość dopraw do smaku, dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowaną masę. Tak przygotowany pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut.
Ostudź w foremce.
Smacznego !
Pasztet cioci Basi
Składniki
- 300g mięsa z piersi z indyka
- 300g mięsa z piersi kurczaka
- 300g wołowiny
- 200g wątróbki drobiowej
- 4 grzyby suszone
- 2 cebule
- 2 jaja
- Łyżka bułki tartej
- Opcjonalnie surowy boczek - kilka plastrów
- Przyprawy - 3 listki laurowe, ziele angielskie (10 kuleczek), sól, pieprz (do smaku), gałka muszkatołowa (łyżeczka)
Wykonanie
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i gotować na wolnym ogniu z przyprawami, grzybami i cebulą do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę na ok. 2/3 minuty. Całość wyjąć, dobrze odsączyć. Mięso zmielić 2/3 razy. Do zmielonego mięsa dodaj jajka, sól, pieprz do smaku i łyżkę bułki tartej, dokładnie wyrobić.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż przygotowana masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 godziny.
Na wierzch można ułożyć plastry surowego boczku.
Gotowy pasztet studzić w foremce.
Smacznego !
Świetne pomysły na przepisy, piekne zdjęcia aż ślinka cieknie na sam widok tych pyszności.
OdpowiedzUsuńŚwietny post, pozdrawiam