Przejdź do głównej zawartości

Świąteczny pasztet w dwóch odsłonach

Witajcie ! Dzisiaj przychodzę do Was z przepisami na pyszne pasztety Wielkanocne. Jeśli jeszcze macie czas, ochotę i miejsce w lodówce, to zachęcam do ich przygotowania. Nie zajmie Wam to wiele czasu, a radość i smak gwarantowana :) 





Pasztet z soczewicy i marchewki 


Składniki

- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 6 marchewek
- Mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 jaja
- Przyprawy - sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, czosnek, gałka muszkatołowa

Wykonanie

Ugotuj soczewicę w 3 szklankach wody, aż się rozgotuje. Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na oleju zeszklij posiekaną cebule wraz z czosnkiem. Następnie dodaj marchewkę i przesmaż chwilę.
Gotową soczewicę odsącz z nadmiaru wody, włóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Do powstałej masy dodaj zawartość z patelni i ponownie zmiksuj. Całość dopraw do smaku, dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowaną masę. Tak przygotowany pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut.
Ostudź w foremce.

Smacznego !


Pasztet cioci Basi


Składniki
- 300g mięsa z piersi z indyka
- 300g mięsa z piersi kurczaka
- 300g wołowiny
- 200g wątróbki drobiowej
- 4 grzyby suszone
- 2 cebule
- 2 jaja
- Łyżka bułki tartej
- Opcjonalnie surowy boczek - kilka plastrów
- Przyprawy - 3 listki laurowe, ziele angielskie (10 kuleczek), sól, pieprz (do smaku), gałka muszkatołowa (łyżeczka)

Wykonanie
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i gotować na wolnym ogniu z przyprawami, grzybami i cebulą do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę na ok. 2/3 minuty. Całość wyjąć, dobrze odsączyć. Mięso zmielić 2/3 razy. Do zmielonego mięsa dodaj jajka, sól, pieprz do smaku i łyżkę bułki tartej, dokładnie wyrobić.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż przygotowana masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 godziny.
Na wierzch można ułożyć plastry surowego boczku.
Gotowy pasztet studzić w foremce.

Smacznego !

Komentarze

  1. Świetne pomysły na przepisy, piekne zdjęcia aż ślinka cieknie na sam widok tych pyszności.
    Świetny post, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...