Przejdź do głównej zawartości

Świąteczny pasztet w dwóch odsłonach

Witajcie ! Dzisiaj przychodzę do Was z przepisami na pyszne pasztety Wielkanocne. Jeśli jeszcze macie czas, ochotę i miejsce w lodówce, to zachęcam do ich przygotowania. Nie zajmie Wam to wiele czasu, a radość i smak gwarantowana :) 





Pasztet z soczewicy i marchewki 


Składniki

- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 6 marchewek
- Mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 jaja
- Przyprawy - sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, czosnek, gałka muszkatołowa

Wykonanie

Ugotuj soczewicę w 3 szklankach wody, aż się rozgotuje. Marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na oleju zeszklij posiekaną cebule wraz z czosnkiem. Następnie dodaj marchewkę i przesmaż chwilę.
Gotową soczewicę odsącz z nadmiaru wody, włóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Do powstałej masy dodaj zawartość z patelni i ponownie zmiksuj. Całość dopraw do smaku, dodaj jaja i dokładnie wymieszaj.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż przygotowaną masę. Tak przygotowany pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 45 minut.
Ostudź w foremce.

Smacznego !


Pasztet cioci Basi


Składniki
- 300g mięsa z piersi z indyka
- 300g mięsa z piersi kurczaka
- 300g wołowiny
- 200g wątróbki drobiowej
- 4 grzyby suszone
- 2 cebule
- 2 jaja
- Łyżka bułki tartej
- Opcjonalnie surowy boczek - kilka plastrów
- Przyprawy - 3 listki laurowe, ziele angielskie (10 kuleczek), sól, pieprz (do smaku), gałka muszkatołowa (łyżeczka)

Wykonanie
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki i gotować na wolnym ogniu z przyprawami, grzybami i cebulą do miękkości. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę na ok. 2/3 minuty. Całość wyjąć, dobrze odsączyć. Mięso zmielić 2/3 razy. Do zmielonego mięsa dodaj jajka, sól, pieprz do smaku i łyżkę bułki tartej, dokładnie wyrobić.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż przygotowana masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 1,5 godziny.
Na wierzch można ułożyć plastry surowego boczku.
Gotowy pasztet studzić w foremce.

Smacznego !

Komentarze

  1. Świetne pomysły na przepisy, piekne zdjęcia aż ślinka cieknie na sam widok tych pyszności.
    Świetny post, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

PRZEKONANIA NA DIECIE

Odchudzając się towarzyszą Ci różne myśli. Niektóre z nich wspierają Cię w dążeniu do celu, a inne wręcz przeciwnie. Przekonania. Często utrudniają funkcjonowanie i sprawiają, że nie masz ochoty rozpocząć np. odchudzania, ponieważ w głowie masz stały schemat. Nie uda się, mam takie geny, odchudzanie jest trudne, dieta jest droga, nie wolno jeść po 18. Takich przekonań jest cała masa i wykształcasz je w ciągu swojego życia. Czym są przekonania ? Przekonania są to zasady, zdania, którymi kierujemy się w życiu. Przekonania są uogólnione, tworzone na podstawie doświadczeń. Nie są to fakty. Przekonań nie możemy udowodnić, ale stale szukamy potwierdzenia tego, co myślimy. Są pewnymi hipotezami, którymi żyjemy na co dzień. Czytając ten artykuł, będziesz mogła zweryfikować swoje przekonania, sprawdzić, które z nich są prawdziwie oraz odpowiedzieć sobie na poniższe pytania. Czy przekonania mogą utrudniać odchudzanie? Czy przekonania mogą sabotować moje efekty ? Jak negatywne przekonania...

Wielkanocny sernik

Wszyscy robią fit mazurki i babki Wielkanocne, ja zrobiłam na przekór - sernik Wielkanocny.  Jeżeli, jeszcze nie upiekliście czegoś słodkiego, to polecam zrobić ten sernik, który jest równie słodki, co Wielkanocny mazurek ;)  Składniki  Spód: - 3 szklanki mąki owsianej ( zmielone płatki owsiane ) - 1 żółtko  - 3 łyżki cukru pudru  - 40g masła/ olej kokosowy ( pół szklanki )  Masa:  - 2 opakowania sera twarogowego chudego Klinek  - 1 jogurt naturalny - laska wanilii  - 2 łyżki cukru pudru  - 2 łyżeczki żelatyny  Galaretka truskawkowa  - pół opakowania truskawek  - łyżeczka żelatyny  Wykonanie : Spód: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę i piec w temperaturze 180 stopni, przez ok 20 minut ( do suchego patyczka) Masa serowa: Wszystkie składniki blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszam...

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...