Dzień dobry Kochani ! Mam nadzieję, że jesteście wyspani i pełni energii ! Chociaż pogoda nie zachęca do wyjścia z domu, chciałam Wam pokazać, jak w prosty sposób możemy osłodzić sobie ten chłodny i pochmurny dzień. Łapcie przepis na ciasto szpinakowe.
CIASTO
- 250g mrożonego szpinaku
- 4 jaja
- 250g kaszy mannej ( suchej)
- 100g ksylitolu
- 150ml oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy/ laska wanilii - dodajecie wedle uznania
KREM
- puszka mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny
Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć, podsmażyć. Jaja miksować z ksylitolem na gładką, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej kokosowy. Następnie dodajemy partiami kaszę manną, przesiany proszek do pieczenia oraz wanilię . Łączymy ciasto ze szpinakiem, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą tortownicy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu, ciasto studzimy, odkrawamy wierzch ciasta i kruszymy je na osobny talerzyk.
Stałą część mleka kokosowego ( musi być dobrze schłodzone) miksujemy wraz z ksylitolem na puszysty krem. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ok 2 łyżeczkach ciepłej wody, dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia się. Wlewamy żelatynę do masy i ponownie miksujemy. Krem wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki, gdy jest gotowy, nakładamy go na ciasto i posypujemy całość pokruszonym ciastem. Wstawiamy do lodówki. Do dekoracji można użyć owoc granatu, malin, lub innych owoców.
SMACZNEGO !
Składniki
CIASTO
- 250g mrożonego szpinaku
- 4 jaja
- 250g kaszy mannej ( suchej)
- 100g ksylitolu
- 150ml oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy/ laska wanilii - dodajecie wedle uznania
KREM
- puszka mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć, podsmażyć. Jaja miksować z ksylitolem na gładką, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej kokosowy. Następnie dodajemy partiami kaszę manną, przesiany proszek do pieczenia oraz wanilię . Łączymy ciasto ze szpinakiem, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą tortownicy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu, ciasto studzimy, odkrawamy wierzch ciasta i kruszymy je na osobny talerzyk.
Stałą część mleka kokosowego ( musi być dobrze schłodzone) miksujemy wraz z ksylitolem na puszysty krem. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ok 2 łyżeczkach ciepłej wody, dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia się. Wlewamy żelatynę do masy i ponownie miksujemy. Krem wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki, gdy jest gotowy, nakładamy go na ciasto i posypujemy całość pokruszonym ciastem. Wstawiamy do lodówki. Do dekoracji można użyć owoc granatu, malin, lub innych owoców.
SMACZNEGO !
Jaki rozmiar blachy?
OdpowiedzUsuń