Przejdź do głównej zawartości

Ciasto szpinakowe

Dzień dobry Kochani ! Mam nadzieję, że jesteście wyspani i pełni energii ! Chociaż pogoda nie zachęca do wyjścia z domu, chciałam Wam pokazać, jak w prosty sposób możemy osłodzić sobie ten chłodny i pochmurny dzień. Łapcie przepis na ciasto szpinakowe.

Składniki  


CIASTO

- 250g  mrożonego szpinaku
- 4 jaja
- 250g kaszy mannej ( suchej)
- 100g ksylitolu
- 150ml oleju kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy/ laska wanilii - dodajecie wedle uznania


KREM

- puszka mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny


Przygotowanie 


Szpinak rozmrozić, dokładnie odsączyć, podsmażyć. Jaja miksować z ksylitolem na gładką, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać olej kokosowy. Następnie dodajemy partiami kaszę manną, przesiany proszek do pieczenia oraz wanilię . Łączymy ciasto ze szpinakiem, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą tortownicy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu, ciasto studzimy, odkrawamy wierzch ciasta i kruszymy je na osobny talerzyk.

Stałą część mleka kokosowego ( musi być dobrze schłodzone) miksujemy wraz z ksylitolem na puszysty krem. 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w ok 2 łyżeczkach ciepłej wody, dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia się. Wlewamy żelatynę do masy i ponownie miksujemy. Krem wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki, gdy jest gotowy, nakładamy go na ciasto i posypujemy całość pokruszonym ciastem. Wstawiamy do lodówki. Do dekoracji można użyć owoc granatu, malin, lub innych owoców.

SMACZNEGO  !








Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...