Przejdź do głównej zawartości

Proste, zdrowe nawyki żywieniowe cz. II

Dzisiaj kolejny post z serii proste, zdrowe nawyki żywieniowe. Nawiązując do ostatniego postu chciałabym Wam przedstawić inne metody wprowadzania zmian w naszym żywieniu. Zapewne słyszeliście o zasadzie „5 U”. Dla niektórych jest nawet 6 czy 7 „U”. Ja postanowiłam skupić się na najważniejszej według mnie piątce, która ułatwi Wam zmiany żywienia na lepsze.

1 U – umiarkowaniewedług mnie to najważniejsza zasada w żywieniu. Umiarkowanie tak naprawdę dotyczy każdej dziedziny życia, jednak w naszym odżywaniu jest u podstawy. Trzeba znaleźć równowagę pomiędzy spożywaniem potraw zdrowych oraz tych małych grzeszków żywieniowych. Niekiedy umiarkowanie w jedzeniu czy piciu, jest bardzo trudne do osiągnięcia. Staramy się jeść zdrowo, lecz nagle zaczynamy stołować się w fast foodach czy wsuwać codziennie czekoladę. Pamiętajmy ! Jedzmy  według swoich potrzeb. Jeżeli  zauważymy, że tyjemy lub za bardzo chudniemy, to znaczy, że coś jest nie tak i musimy skorygować nasze żywienie.

2 U – uprawianie sportu – w piramidzie żywieniowej aktywność fizyczna jest u podstawy. Zaleca się co najmniej 30 minut aktywności, dostosowanej do wieku i masy ciała minimum 3 razy w tygodniu. Wiadomo, im więcej się ruszamy tym lepiej dla nas. Starajmy się znaleźć odpowiednią dla nas aktywność, która pomoże nam utrzymać właściwą masę ciała i pełnię zdrowia.


3 U – urozmaicenie – dieta Polaka jest monotonna. Prawda czy fałsz ? Sami zdecydujcie. Chyba znacie swoje talerze i wiecie ile razy spożywacie jajecznicę na śniadanie… Niestety obserwuje się, że najczęściej na śniadanie królują kanapki, jak już mamy owsiankę to cud, a 3 razy w tygodniu spożywamy pomidorową i tak w kółko. Nowe smaki też rzadko poznajemy, z obawy przed tym, że nam nie zasmakują ? Kupimy dużo nowych produktów i ich nie zjemy ? Niestety tak może się stać, ale nie zrażajmy się. Można kupić mniejsze opakowanie  lub poprosić kogoś o przyrządzenie dla nas nowej potrawy, którą ta osoba spożywa regularnie i potrafi ją przygotować. Ponadto, pamiętajmy aby spożywać produkty z każdej grupy żywieniowej. Produkty zbożowe, mięso, warzywa i owoce, przetwory mleczne, tłuszcze. W ten  sposób dostarczymy sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych.


4 U – unikanie – jak komuś czegoś zabronią, to będzie to spożywać w większej ilości.. a co.. jak można zabraniać czy unikać jedzenia słodkich pyszności. Niestety nadmierne spożycie cukru, soli, tłuszczu może doprowadzić nie tylko do nadwagi, ale także do cukrzycy, osteoporozy, chorób nowotworowych czy zawału serca. Dlatego, tak ważne jest, łączenie zasady 1 z 4 – czyli umiarkowanie i unikanie spożywania nadmiernych ilości wyżej wymienionych produktów.

5 U – uregulowanie – nie powinnam podawać tej zasady na końcu, jednak chcąc nie chcą zapomniało się troszkę… Każdej osobie zapomina się regularnie spożycia posiłków. Jakie mogą być tego konsekwencje ? Brak energii, spadek koncentracji, uczucie zmęczenia, nadwaga… można by tak wymieniać i wymieniać. Postaraj się wypisać sobie godziny, kiedy będziesz spożywać poszczególne posiłki. Oczywiście jak prowadzisz regularny tryb życia. Jeżeli nie, spróbuj uregulować rytm posiłków. Wiem, jakie to jest trudne, dlatego polecam prowadzić dzienniczek żywieniowy, w którym będziemy zapisywać godziny jedzenia. Zobaczymy w jakich godzinach najczęściej spożywamy posiłki. Pozwoli nam to uregulować rytm całego dnia. Pamiętaj, aby spożywać 3 większe posiłki oraz 2 przekąski, o stałych porach. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 2-3h, tak aby nie przekraczać 6 godzinnej przerwy. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...