Dzisiaj kolejny post z
serii proste, zdrowe nawyki żywieniowe. Nawiązując do ostatniego postu
chciałabym Wam przedstawić inne metody wprowadzania zmian w naszym żywieniu. Zapewne
słyszeliście o zasadzie „5 U”. Dla niektórych jest nawet 6 czy 7 „U”. Ja
postanowiłam skupić się na najważniejszej według mnie piątce, która ułatwi Wam
zmiany żywienia na lepsze.
1 U – umiarkowanie – według mnie to najważniejsza zasada w żywieniu. Umiarkowanie tak naprawdę dotyczy każdej dziedziny życia, jednak w naszym odżywaniu jest u podstawy. Trzeba znaleźć równowagę pomiędzy spożywaniem potraw zdrowych oraz tych małych grzeszków żywieniowych. Niekiedy umiarkowanie w jedzeniu czy piciu, jest bardzo trudne do osiągnięcia. Staramy się jeść zdrowo, lecz nagle zaczynamy stołować się w fast foodach czy wsuwać codziennie czekoladę. Pamiętajmy ! Jedzmy według swoich potrzeb. Jeżeli zauważymy, że tyjemy lub za bardzo chudniemy, to znaczy, że coś jest nie tak i musimy skorygować nasze żywienie.
2 U – uprawianie sportu – w piramidzie żywieniowej aktywność fizyczna jest u podstawy. Zaleca się co najmniej 30 minut aktywności, dostosowanej do wieku i masy ciała minimum 3 razy w tygodniu. Wiadomo, im więcej się ruszamy tym lepiej dla nas. Starajmy się znaleźć odpowiednią dla nas aktywność, która pomoże nam utrzymać właściwą masę ciała i pełnię zdrowia.
3 U – urozmaicenie – dieta Polaka jest monotonna. Prawda czy fałsz ? Sami zdecydujcie. Chyba znacie swoje talerze i wiecie ile razy spożywacie jajecznicę na śniadanie… Niestety obserwuje się, że najczęściej na śniadanie królują kanapki, jak już mamy owsiankę to cud, a 3 razy w tygodniu spożywamy pomidorową i tak w kółko. Nowe smaki też rzadko poznajemy, z obawy przed tym, że nam nie zasmakują ? Kupimy dużo nowych produktów i ich nie zjemy ? Niestety tak może się stać, ale nie zrażajmy się. Można kupić mniejsze opakowanie lub poprosić kogoś o przyrządzenie dla nas nowej potrawy, którą ta osoba spożywa regularnie i potrafi ją przygotować. Ponadto, pamiętajmy aby spożywać produkty z każdej grupy żywieniowej. Produkty zbożowe, mięso, warzywa i owoce, przetwory mleczne, tłuszcze. W ten sposób dostarczymy sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych.
4 U – unikanie – jak
komuś czegoś zabronią, to będzie to spożywać w większej ilości.. a co.. jak
można zabraniać czy unikać jedzenia słodkich pyszności. Niestety nadmierne
spożycie cukru, soli, tłuszczu może doprowadzić nie tylko do nadwagi, ale także
do cukrzycy, osteoporozy, chorób nowotworowych czy zawału serca. Dlatego, tak
ważne jest, łączenie zasady 1 z 4 – czyli umiarkowanie i unikanie spożywania
nadmiernych ilości wyżej wymienionych produktów.
5 U – uregulowanie – nie powinnam podawać tej zasady na końcu, jednak chcąc nie chcą zapomniało się troszkę… Każdej osobie zapomina się regularnie spożycia posiłków. Jakie mogą być tego konsekwencje ? Brak energii, spadek koncentracji, uczucie zmęczenia, nadwaga… można by tak wymieniać i wymieniać. Postaraj się wypisać sobie godziny, kiedy będziesz spożywać poszczególne posiłki. Oczywiście jak prowadzisz regularny tryb życia. Jeżeli nie, spróbuj uregulować rytm posiłków. Wiem, jakie to jest trudne, dlatego polecam prowadzić dzienniczek żywieniowy, w którym będziemy zapisywać godziny jedzenia. Zobaczymy w jakich godzinach najczęściej spożywamy posiłki. Pozwoli nam to uregulować rytm całego dnia. Pamiętaj, aby spożywać 3 większe posiłki oraz 2 przekąski, o stałych porach. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 2-3h, tak aby nie przekraczać 6 godzinnej przerwy.
1 U – umiarkowanie – według mnie to najważniejsza zasada w żywieniu. Umiarkowanie tak naprawdę dotyczy każdej dziedziny życia, jednak w naszym odżywaniu jest u podstawy. Trzeba znaleźć równowagę pomiędzy spożywaniem potraw zdrowych oraz tych małych grzeszków żywieniowych. Niekiedy umiarkowanie w jedzeniu czy piciu, jest bardzo trudne do osiągnięcia. Staramy się jeść zdrowo, lecz nagle zaczynamy stołować się w fast foodach czy wsuwać codziennie czekoladę. Pamiętajmy ! Jedzmy według swoich potrzeb. Jeżeli zauważymy, że tyjemy lub za bardzo chudniemy, to znaczy, że coś jest nie tak i musimy skorygować nasze żywienie.
2 U – uprawianie sportu – w piramidzie żywieniowej aktywność fizyczna jest u podstawy. Zaleca się co najmniej 30 minut aktywności, dostosowanej do wieku i masy ciała minimum 3 razy w tygodniu. Wiadomo, im więcej się ruszamy tym lepiej dla nas. Starajmy się znaleźć odpowiednią dla nas aktywność, która pomoże nam utrzymać właściwą masę ciała i pełnię zdrowia.
3 U – urozmaicenie – dieta Polaka jest monotonna. Prawda czy fałsz ? Sami zdecydujcie. Chyba znacie swoje talerze i wiecie ile razy spożywacie jajecznicę na śniadanie… Niestety obserwuje się, że najczęściej na śniadanie królują kanapki, jak już mamy owsiankę to cud, a 3 razy w tygodniu spożywamy pomidorową i tak w kółko. Nowe smaki też rzadko poznajemy, z obawy przed tym, że nam nie zasmakują ? Kupimy dużo nowych produktów i ich nie zjemy ? Niestety tak może się stać, ale nie zrażajmy się. Można kupić mniejsze opakowanie lub poprosić kogoś o przyrządzenie dla nas nowej potrawy, którą ta osoba spożywa regularnie i potrafi ją przygotować. Ponadto, pamiętajmy aby spożywać produkty z każdej grupy żywieniowej. Produkty zbożowe, mięso, warzywa i owoce, przetwory mleczne, tłuszcze. W ten sposób dostarczymy sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych.
5 U – uregulowanie – nie powinnam podawać tej zasady na końcu, jednak chcąc nie chcą zapomniało się troszkę… Każdej osobie zapomina się regularnie spożycia posiłków. Jakie mogą być tego konsekwencje ? Brak energii, spadek koncentracji, uczucie zmęczenia, nadwaga… można by tak wymieniać i wymieniać. Postaraj się wypisać sobie godziny, kiedy będziesz spożywać poszczególne posiłki. Oczywiście jak prowadzisz regularny tryb życia. Jeżeli nie, spróbuj uregulować rytm posiłków. Wiem, jakie to jest trudne, dlatego polecam prowadzić dzienniczek żywieniowy, w którym będziemy zapisywać godziny jedzenia. Zobaczymy w jakich godzinach najczęściej spożywamy posiłki. Pozwoli nam to uregulować rytm całego dnia. Pamiętaj, aby spożywać 3 większe posiłki oraz 2 przekąski, o stałych porach. Przerwy pomiędzy posiłkami powinny wynosić 2-3h, tak aby nie przekraczać 6 godzinnej przerwy.
Komentarze
Prześlij komentarz