Dynia kojarzy się głównie
z Halloween. Wycinamy na niej straszne minki, po czym dekorujemy nasze
mieszkania. Nie każdy jednak zna jej zdrowotne właściwości.
Ta duża pomarańczowa
kulka kryje w sobie bogactwo składników mineralnych oraz witamin.
W 100g dyni znajdziemy:
- 33 kcal – dlatego jest polecana dla osób
będących na diecie
- 1,3 g białka
- 0,3 g tłuszczu
- 2,8 g błonnika pokarmowego
- 278 mg potasu
- 66 mg wapnia
- 496 mg witaminy A – dzięki takiej dawce,
pokryte zostaje dziennie zapotrzebowanie na witaminę A dla dzieci w wieku 1-3
oraz 4-6.
- 2974 µg Beta - karotenu
- 1,03 mg witaminy E
Pestki dyni są bogatym
źródłem:
- Cynku – zawierają aż 7,81 mg/ 100g. Jest on naturalnym antyoksydantem, chroni nasz organizm przed powstawaniem wolnych rodników. Spożywanie pestek dyni ma korzystnych wpływ na procesy reprodukcyjne.
- Fosforu – 1170 mg/100g
- Potasu – 810 mg/100g – są lepszym źródłem niż banan ( 395mg/100g)
- Niacyny – 1,7 mg/ 100g
- Kwasu foliowego – 58µg/100g
- Żelaza – 15 mg/ 100g – polecane dla osób zmagających się z niedokrwistością
- Witaminy E – 26 mg / 100g
Oprócz tego dostarczają nam wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (20,8 i 14,1/100g produktu). Dzięki temu mogą zapobiegać pojawianiu się zmianom miażdżycowym, czy obniżać poziom cholesterolu LDL.
Spożywanie dyni korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Polecana jest dla osób zmagających się z trądzikiem, suchą skórą oraz dla Pań, które chcą opóźnić procesy starzenia. Jest silnym antyoksydantem, dzięki zawartości witaminy E, hamuje procesy powstawania wolnych rodników, ponadto olej z pestek dyni jest źródłem tokoferolu, który może wpływać na obniżenie stężenia glukozy u osób z cukrzycą typu II.
Dynia może być stosowana
do odrobaczania. Pomaga w zwalczaniu owsików, glisty ludzkiej czy tasiemca.
Poprzez porażenie układu nerwowego robaków, dochodzi do ich szybkiego
usunięcia. Dynię, poleca się osobom na diecie, czy z podwyższonym stężeniem
cholesterolu. Jest niskokaloryczna, a zawartość witaminy E, wielo- i
jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływa na profil lipidowy.
Zachęcam Was do
skosztowania dyni. Jest bardzo smaczna i dosyć szybko się ją przygotowuje.
Dostarczymy sobie cennych witamin i składników mineralnych, a dodatkowo poznamy
nowe smaki ( jak ktoś jeszcze nie jadł, to polecam ! ). Wrzucam przepis na krem z dyni. Niech będzie
małą inspiracją na dzisiejsze Halloween.. i nie tylko.
Jakie potrawy można przyrządzić z dyni ? Pierogi z dyniowym farszem, krem z dyni, placuszki dyniowe, ciasto dyniowe, chlebek. Sprawdzi się jako idealny dodatek do dań z kurczakiem czy rybą. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Z dyni, można zrobić wszystko, nie tylko straszne buźki na Halloween.
Składniki
- 1,5kg dyni
- wywar z włoszczyzny ok
1l – marchew, pół selera, pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- przyprawy ( wedle
uznania ) – kawałek świeżego imbiru, curry, sól, pieprz
- 25g masła
Przygotowanie
Marchew, seler,
pietruszkę zalać ok. 1l wody i gotować ok 40minut, aż warzywa będą miękkie.
Dynię umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. Obrać, wydrążyć środek (
pestki dać do miseczki i zostawić jako dodatek do zupy), pokroić na małe
kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, pokrojoną w drobno kosteczkę
cebulę i czosnek na plasterki wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojoną na
małą kostkę dynię i smażyć przez ok 10 minut. Przesmażoną dynię dodać do
gotującego się wywaru. Gotować do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać
przyprawy wedle uznania, masło. Można również dodać mleka ok. 250ml lub
śmietanki 18% i ponownie zmiksować. Podawać z pestkami dyni, śmietanką, natką
pietruszki.
Bibliografia
H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B.
Przygoda. Wartość odżywcza wybranych produktów
spożywczych i typowych potraw. PZWL 2014
Z. Zdrojewicz, A. Błaszczyk, M.
Wróblewska. Dynia – zdrowa, ale
zapomniana
Med Rodz 2016; 19(2): 70-74
M. Jarosz. Normy żywienia dla populacji
polskiej – nowelizacja. 2012
Komentarze
Prześlij komentarz