Przejdź do głównej zawartości

Cudowna dynia

Dynia kojarzy się głównie z Halloween. Wycinamy na niej straszne minki, po czym dekorujemy nasze mieszkania. Nie każdy jednak zna jej zdrowotne właściwości.
Ta duża pomarańczowa kulka kryje w sobie bogactwo składników mineralnych oraz witamin.


W 100g dyni znajdziemy:

  • 33 kcal – dlatego jest polecana dla osób będących na diecie
  • 1,3 g białka
  • 0,3 g tłuszczu
  • 2,8 g błonnika pokarmowego
  • 278 mg potasu
  • 66 mg wapnia
  • 496 mg witaminy A – dzięki takiej dawce, pokryte zostaje dziennie zapotrzebowanie na witaminę A dla dzieci w wieku 1-3 oraz 4-6.
  • 2974 µg Beta - karotenu
  • 1,03 mg witaminy E 


Pestki dyni są bogatym źródłem:
  • Cynku – zawierają aż 7,81 mg/ 100g. Jest on naturalnym antyoksydantem, chroni nasz organizm przed powstawaniem wolnych rodników. Spożywanie pestek dyni ma korzystnych wpływ na procesy reprodukcyjne.
  • Fosforu – 1170 mg/100g
  • Potasu – 810 mg/100g – są lepszym źródłem niż banan ( 395mg/100g)
  • Niacyny – 1,7 mg/ 100g
  • Kwasu foliowego – 58µg/100g
  • Żelaza – 15 mg/ 100g – polecane dla osób zmagających się z niedokrwistością
  • Witaminy E – 26 mg / 100g

Oprócz tego dostarczają nam wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (20,8 i 14,1/100g produktu). Dzięki temu mogą zapobiegać pojawianiu się zmianom miażdżycowym, czy obniżać poziom cholesterolu LDL. 

Spożywanie dyni korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Polecana jest dla osób zmagających się z trądzikiem, suchą skórą oraz dla Pań, które chcą opóźnić procesy starzenia. Jest silnym antyoksydantem, dzięki zawartości witaminy E, hamuje procesy powstawania wolnych rodników, ponadto olej z pestek dyni jest źródłem tokoferolu, który może wpływać na obniżenie stężenia glukozy u osób z cukrzycą typu II.


Dynia może być stosowana do odrobaczania. Pomaga w zwalczaniu owsików, glisty ludzkiej czy tasiemca. Poprzez porażenie układu nerwowego robaków, dochodzi do ich szybkiego usunięcia. Dynię, poleca się osobom na diecie, czy z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Jest niskokaloryczna, a zawartość witaminy E, wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływa na profil lipidowy.
 
Zachęcam Was do skosztowania dyni. Jest bardzo smaczna i dosyć szybko się ją przygotowuje. Dostarczymy sobie cennych witamin i składników mineralnych, a dodatkowo poznamy nowe smaki ( jak ktoś jeszcze nie jadł, to polecam ! ).  Wrzucam przepis na krem z dyni. Niech będzie małą inspiracją na dzisiejsze Halloween.. i nie tylko. 

Jakie potrawy można przyrządzić z dyni ? Pierogi z dyniowym farszem, krem z dyni, placuszki dyniowe, ciasto dyniowe, chlebek. Sprawdzi się jako idealny dodatek do dań z kurczakiem czy rybą. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Z dyni, można zrobić wszystko, nie tylko straszne buźki na Halloween.


Składniki

- 1,5kg dyni
- wywar z włoszczyzny ok 1l – marchew, pół selera, pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- przyprawy ( wedle uznania ) – kawałek świeżego imbiru, curry, sól, pieprz
-  25g masła

Przygotowanie

Marchew, seler, pietruszkę zalać ok. 1l wody i gotować ok 40minut, aż warzywa będą miękkie. Dynię umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. Obrać, wydrążyć środek ( pestki dać do miseczki i zostawić jako dodatek do zupy), pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, pokrojoną w drobno kosteczkę cebulę i czosnek na plasterki wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojoną na małą kostkę dynię i smażyć przez ok 10 minut. Przesmażoną dynię dodać do gotującego się wywaru. Gotować do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać przyprawy wedle uznania, masło. Można również dodać mleka ok. 250ml lub śmietanki 18% i ponownie zmiksować. Podawać z pestkami dyni, śmietanką, natką pietruszki.

Smacznego ! 











Bibliografia

H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda. Wartość odżywcza wybranych  produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL 2014
 Z. Zdrojewicz, A. Błaszczyk, M. Wróblewska.  Dynia – zdrowa, ale zapomniana
 Med Rodz 2016; 19(2): 70-74
M. Jarosz. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. 2012

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PRZEKONANIA NA DIECIE

Odchudzając się towarzyszą Ci różne myśli. Niektóre z nich wspierają Cię w dążeniu do celu, a inne wręcz przeciwnie. Przekonania. Często utrudniają funkcjonowanie i sprawiają, że nie masz ochoty rozpocząć np. odchudzania, ponieważ w głowie masz stały schemat. Nie uda się, mam takie geny, odchudzanie jest trudne, dieta jest droga, nie wolno jeść po 18. Takich przekonań jest cała masa i wykształcasz je w ciągu swojego życia. Czym są przekonania ? Przekonania są to zasady, zdania, którymi kierujemy się w życiu. Przekonania są uogólnione, tworzone na podstawie doświadczeń. Nie są to fakty. Przekonań nie możemy udowodnić, ale stale szukamy potwierdzenia tego, co myślimy. Są pewnymi hipotezami, którymi żyjemy na co dzień. Czytając ten artykuł, będziesz mogła zweryfikować swoje przekonania, sprawdzić, które z nich są prawdziwie oraz odpowiedzieć sobie na poniższe pytania. Czy przekonania mogą utrudniać odchudzanie? Czy przekonania mogą sabotować moje efekty ? Jak negatywne przekonania...

Wielkanocny sernik

Wszyscy robią fit mazurki i babki Wielkanocne, ja zrobiłam na przekór - sernik Wielkanocny.  Jeżeli, jeszcze nie upiekliście czegoś słodkiego, to polecam zrobić ten sernik, który jest równie słodki, co Wielkanocny mazurek ;)  Składniki  Spód: - 3 szklanki mąki owsianej ( zmielone płatki owsiane ) - 1 żółtko  - 3 łyżki cukru pudru  - 40g masła/ olej kokosowy ( pół szklanki )  Masa:  - 2 opakowania sera twarogowego chudego Klinek  - 1 jogurt naturalny - laska wanilii  - 2 łyżki cukru pudru  - 2 łyżeczki żelatyny  Galaretka truskawkowa  - pół opakowania truskawek  - łyżeczka żelatyny  Wykonanie : Spód: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę i piec w temperaturze 180 stopni, przez ok 20 minut ( do suchego patyczka) Masa serowa: Wszystkie składniki blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszam...

JAK WYJŚĆ Z BŁĘDNEGO KOŁA ODCHUDZANIA ?

JAK WYJŚĆ Z BŁĘDNEGO KOŁA ODCHUDZANIA ? Błędne koło odchudzania poznałam czytając jedną z książek dotyczących objadania się.  Było ono w wersji skróconej – niezadowolenie z własnego ciała à rygorystyczna dieta à objadanie się.  Jego szerszą wersję przedstawiła Magda Hajkiewicz, której szkolenie z psychodietetyki okazało się strzałem w 10 i dało mi o wiele więcej niż całe studia związane z psychodietetyką. Dzisiaj przedstawię to koło i opowiem w jaki sposób możesz z niego wyjść NA KAŻDYM ETAPIE.   Zacznijmy od początku. Jesteś niezbyt zadowolona z siebie, jak wyglądasz, jak sama się ze sobą czujesz. Nie szukasz przyczyny dlaczego siebie nie akceptujesz. Uznajesz, że najlepszym wyjściem będzie rozpoczęcie nowej diety. Odpalasz Internet i…znalazłaś cudowny detoks, który oczyści oraz sprawi, że w ciągu tygodnia schudniesz 5kg. Żyć nie umierać. Rozpoczynasz z zapałem stosowanie diety i w pewnym momencie zaczyna się coś psuć. Czujesz się słabo, brak Ci energi...