Przejdź do głównej zawartości

Cudowna dynia

Dynia kojarzy się głównie z Halloween. Wycinamy na niej straszne minki, po czym dekorujemy nasze mieszkania. Nie każdy jednak zna jej zdrowotne właściwości.
Ta duża pomarańczowa kulka kryje w sobie bogactwo składników mineralnych oraz witamin.


W 100g dyni znajdziemy:

  • 33 kcal – dlatego jest polecana dla osób będących na diecie
  • 1,3 g białka
  • 0,3 g tłuszczu
  • 2,8 g błonnika pokarmowego
  • 278 mg potasu
  • 66 mg wapnia
  • 496 mg witaminy A – dzięki takiej dawce, pokryte zostaje dziennie zapotrzebowanie na witaminę A dla dzieci w wieku 1-3 oraz 4-6.
  • 2974 µg Beta - karotenu
  • 1,03 mg witaminy E 


Pestki dyni są bogatym źródłem:
  • Cynku – zawierają aż 7,81 mg/ 100g. Jest on naturalnym antyoksydantem, chroni nasz organizm przed powstawaniem wolnych rodników. Spożywanie pestek dyni ma korzystnych wpływ na procesy reprodukcyjne.
  • Fosforu – 1170 mg/100g
  • Potasu – 810 mg/100g – są lepszym źródłem niż banan ( 395mg/100g)
  • Niacyny – 1,7 mg/ 100g
  • Kwasu foliowego – 58µg/100g
  • Żelaza – 15 mg/ 100g – polecane dla osób zmagających się z niedokrwistością
  • Witaminy E – 26 mg / 100g

Oprócz tego dostarczają nam wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (20,8 i 14,1/100g produktu). Dzięki temu mogą zapobiegać pojawianiu się zmianom miażdżycowym, czy obniżać poziom cholesterolu LDL. 

Spożywanie dyni korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Polecana jest dla osób zmagających się z trądzikiem, suchą skórą oraz dla Pań, które chcą opóźnić procesy starzenia. Jest silnym antyoksydantem, dzięki zawartości witaminy E, hamuje procesy powstawania wolnych rodników, ponadto olej z pestek dyni jest źródłem tokoferolu, który może wpływać na obniżenie stężenia glukozy u osób z cukrzycą typu II.


Dynia może być stosowana do odrobaczania. Pomaga w zwalczaniu owsików, glisty ludzkiej czy tasiemca. Poprzez porażenie układu nerwowego robaków, dochodzi do ich szybkiego usunięcia. Dynię, poleca się osobom na diecie, czy z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Jest niskokaloryczna, a zawartość witaminy E, wielo- i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, korzystnie wpływa na profil lipidowy.
 
Zachęcam Was do skosztowania dyni. Jest bardzo smaczna i dosyć szybko się ją przygotowuje. Dostarczymy sobie cennych witamin i składników mineralnych, a dodatkowo poznamy nowe smaki ( jak ktoś jeszcze nie jadł, to polecam ! ).  Wrzucam przepis na krem z dyni. Niech będzie małą inspiracją na dzisiejsze Halloween.. i nie tylko. 

Jakie potrawy można przyrządzić z dyni ? Pierogi z dyniowym farszem, krem z dyni, placuszki dyniowe, ciasto dyniowe, chlebek. Sprawdzi się jako idealny dodatek do dań z kurczakiem czy rybą. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Z dyni, można zrobić wszystko, nie tylko straszne buźki na Halloween.


Składniki

- 1,5kg dyni
- wywar z włoszczyzny ok 1l – marchew, pół selera, pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- przyprawy ( wedle uznania ) – kawałek świeżego imbiru, curry, sól, pieprz
-  25g masła

Przygotowanie

Marchew, seler, pietruszkę zalać ok. 1l wody i gotować ok 40minut, aż warzywa będą miękkie. Dynię umyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki. Obrać, wydrążyć środek ( pestki dać do miseczki i zostawić jako dodatek do zupy), pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, pokrojoną w drobno kosteczkę cebulę i czosnek na plasterki wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać pokrojoną na małą kostkę dynię i smażyć przez ok 10 minut. Przesmażoną dynię dodać do gotującego się wywaru. Gotować do miękkości. Zmiksować blenderem, dodać przyprawy wedle uznania, masło. Można również dodać mleka ok. 250ml lub śmietanki 18% i ponownie zmiksować. Podawać z pestkami dyni, śmietanką, natką pietruszki.

Smacznego ! 











Bibliografia

H. Kunachowicz, I. Nadolna, K. Iwanow, B. Przygoda. Wartość odżywcza wybranych  produktów spożywczych i typowych potraw. PZWL 2014
 Z. Zdrojewicz, A. Błaszczyk, M. Wróblewska.  Dynia – zdrowa, ale zapomniana
 Med Rodz 2016; 19(2): 70-74
M. Jarosz. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. 2012

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...