Dieta
dr Dąbrowskiej zyskuje coraz większą liczbę fanów. Dająca szybkie efekty utraty
masy ciała oraz pozbycia się ewentualnych chorób, dolegliwości staje się
łakomym kąskiem dla wszystkich osób pragnących raz na zawsze pożegnać się z
nadprogramowymi kilogramami. Czy, aby na pewno pozbędziemy się ich na zawsze ?
Niestety nie.
Samo
słowo dieta wywołuje negatywne skojarzenia. Głodówka, odchudzanie, brak
przyjemności, nie wolno jeść słodyczy, nerwowość, zniechęcenie, spadek energii,
efekt jo-jo. A jednak lubimy stosować dietę, nakładać rygor. Dlatego z taką
radością dieta dr Dąbrowskiej zyskała popularność. Jest ograniczająca, niskokaloryczna, oczyszcza organizm z toksyn,
wprowadza w stan detoksu i daje szybkie efekty. Czyli wszystko co chcemy i co
stało się ostatnio popularne.
ZAŁOŻENIA DIETY
Na
wstępie kilka zdań o samej diecie. Dr Dąbrowska stwierdza, że spożywając dietę
warzywno-owocową można zredukować masę ciała, poprawi się wydolność narządów
wewnętrznych, organizm się odtruje, normalizacja wyników badań. Autofagia czyli
niszczenie uszkodzonych lub niepotrzebnych wewnątrzkomórkowych białek lub
organelli komórkowych. Ponadto zniszczone i chore struktury są jak można
przeczytać w opracowaniu dr Dąbrowskiej odzyskiwane i służą jako materiał do
odbudowy i budowy nowych tkanek.
Patrząc
na dietę, osoba zjada ok. 800kcal/dobę. Dieta oparta jest na niskokalorycznych
warzywach np.: marchewka, burak, papryka, pietruszka, kabaczki, ogórki, pomidor
i owocach: jabłka, gruszki, cytryny. Proponowane są również świeże zielone
soki. W czasie kuracji NIE WOLNO
spożywać kaszy, makaronu, ryżu, chleba, oleju, mięsa.
Oprócz
aktywności fizycznej można korzystać z innych metod detoksykacji np.: lewatyw.
Wychodzenie
z diety – powolne rozszerzanie o produkty takie jak awokado, oliwa z oliwek,
olej lniany. Nie wolno jeść węglowodanów – zostały uznane za zło tego świata,
bo podnoszą poziom cukru we krwi i przerywają stan ketozy. Mięso, nabiał, ryby
z umiarem. Posty kontynuować 1-2 razy w tygodniu lub przez tydzień w miesiącu.
Efekt
! Murowany ! Schudniesz, poprawisz stan zdrowia, przyspieszysz metabolizm,
pozbędziesz się chorób i to zaledwie w kilka tygodni.
PRAWDA
– to tak nie działa i takiego efektu nigdy nie osiągniesz
DLACZEGO POJAWIA SIĘ UTRATA MASY
CIAŁA ?
Osoba
będą na diecie dr Dąbrowskiej chudnie tylko dlatego, że wytworzyła deficyt energetyczny. Załóżmy, że osoba codziennie musi
jeść 1800kcal, nagle zaczyna jeść 800kcal. Zjada o 1000kcal mniej niż
potrzebuje jej organizm. Przez co zaczyna chudnąć. Jeśli do tego dołoży
aktywność fizyczną to faktycznie kilogramy lecą w dół. Natomiast, nie ważne czy
osoba zaczyna racjonalną dietę z ograniczeniem kalorii, stosuje dietę
kapuścianą czy wspomniany post i tak schudnie. Jednak utrzymanie wypracowanego
efektu czy prawidłowych nawyków żywieniowych nie będzie miał racji bytu. W
szybkim tempie pojawi się efekt jo-jo, poczucie porażki oraz nieprawidłowych
relacji z jedzeniem.
W
danych z piśmiennictwa można się spotkać z wnioskami, że dieta niskokaloryczna
wraz z aktywnością fizyczną, daje efekt w postaci utraty masy ciała. Również
dieta taka przyczynia się do zmniejszenia objawów chorób, ustabilizowania
poziomu cukru we krwi oraz do ewentualnej remisji chorób np.: nadciśnienia
tętniczego czy cukrzycy typu II. ALE ! W
większości badania dotyczą prawidłowo zbilansowanej diety, które zmniejszono
wartość energetyczną diety maksymalnie o 25% !
W
badaniu Haywood z 2018 jedna część pacjentów otrzymała dietę ułożoną przez
dietetyka, gdzie deficyt energetyczny wynosił -500kcal/dobę, zawierała 30% białka; 30% tłuszczu oraz 40% węglowodanów.
Dieta była zgodna z obowiązującymi standardami i zaleceniami diety
ubogoenergetycznej. W diecie bardzo nisko kalorycznej wybrane posiłki np.
śniadanie, zastąpiono specjalnymi niskokalorycznymi posiłkami. Badanie było
przeprowadzane od 2012-2015 roku. Wyniki pokazują, że osoby włączone do badania
schudły. Niestety w dietach bardzo niskokalorycznej doszło również do spadku
ferrytyny, albumin oraz witaminy B12 i D.
Ograniczenie kalorii o 25% w
długotrwałej perspektywie może istotnie przyczynić się do spadku masy ciała,
zmniejszenia markerów zapalnych oraz ryzyka incydentów kardiologicznych.
CIEMNA STRONA
1. Spadek energii
– nie tylko do ćwiczeń. Również życiowej. Brak ochoty aby iść do pracy, sklepu,
czytania książki. Powód jest prosty. Dostarczając sobie tak małą ilość
składników odżywczych Twój mózg (którego głównym paliwem jest glukoza) nie
będzie chciał współpracować. Spadek koncentracji, szybsza męczliwość,
rozdrażnienie, to tylko kilka objawów, które pojawią się tak szybko jak
zaczęłaś wierzyć, ze ta dieta Ci pomoże.
2. Złe relacje z jedzeniem
– po wyjściu z postu, z uwielbieniem rzucisz się na pizzę, lody. Tym samym ponownie
wrócisz do starych nawyków żywieniowych. Nie będziesz miał ochoty na kolejne
diety, odchudzanie lub po prostu zadbanie o swoje zdrowie. Możliwe, że będziesz
karał się jedzeniem, za niepowodzenia związane z ostatnim postem, głodówką.
Wyrzucając sobie co z Tobą nie tak, że kolejnej diety nie utrzymałeś, wpędzisz
się w poczucie winy, co doprowadzi do spadku samooceny.
3. Spadek samooceny
– po „wyjściu” z diety, stare nawyki żywieniowe wrócą, ponieważ na ich miejsce
nie zbudowałeś nowych. Nadal nie wiesz jak się odżywiać, dlaczego ta dieta nie
zakończyła się sukcesem i co zrobiłeś źle. Pojawią się wyrzuty sumienia, że
kolejny raz nie udało się zrealizować określonego celu.
4. Brak prawidłowych nawyków
żywieniowych – post nie nauczy budowy prawidłowych
nawyków żywieniowych. W diecie tej posiłki są źle skomponowane pod względem
zawartości białka, tłuszczy, węglowodanów przez co po wyjściu z diety nie
będziesz wiedział jak posiłek ma być skomponowany, abyś dobrze się czuł i
dostarczył sobie niezbędnych składników odżywczych.
5. Nie
tylko jakość, ale i ilość posiłków również pozostawia wiele
do życzenia. W ciągu dnia zjada się tylko 3 posiłki. Faktem jest to, że dla
niektórych osób to wystarczająca ilość, ale pod warunkiem, że są
pełnowartościowe. W przypadku tej diety, jedząc trzy posiłki dochodzi o dużych
wahań glikemii oraz do tzw. „wilczego
głodu”, który może przejawiać się napadem objadania się. Wtedy dana osoba
dosłownie zjada wszystko co wchodzi jej pod rękę, tylko dlatego, że odczuwa
głód i musi zaspokoić swoje pierwsze potrzeby. Zazwyczaj podczas takiego napadu
osoba wybiera słodycze, wysokokaloryczne przekąski, by nie tylko zabić poczucie
głodu, ale również uzyskać chwilową przyjemność.
6. Poczucie porażki – przy
braku wykształconych (prawidłowych !) nawyków żywieniowych osoba wychodząc z
postu szybko wróci do poprzedniego trybu diety. Dlaczego ? Ponieważ, będzie
myślała, że nowa masa ciała dana jest jej na zawsze, że tak należy się
odżywiać, że może jeść już co chce, bo dieta się skończyła.
Jednak powracając do poprzednich
nawyków szybko może zostać zauważony efekt jo-jo. Tym samym osoba stwierdzi, że
nie potrafi utrzymać diety, osiągnąć sukcesu, dojść do celu. Pojawi się
poczucie porażki, beznadziejności, a nawet do depresji. To już daleko idący
wniosek, jednak przy ciągłym poczuciu nieudolności może okazać się, że pewne
sprawy przerastają, nawet te najprostsze.
Podczas całej diety może
towarzyszyć obniżenie nastroju.
Będzie ono związane ze zbyt małą ilość kalorii dostarczaną do organizmu,
brakiem kluczowych składników pokarmowych oraz obniżającą się energią do
działania. Aktywność fizyczna zostanie ograniczona, również ta zawodowa oraz
związana z przyjemnościami jak np.: czytanie książki. Najmniejsze czynności
będą sprawiały problem.
Wniosek
– będąc na tej diecie Twoje poczucie własnej wartości, skuteczności możesz
zostać porządnie zachwiane.
7. Objawy
trawienne – na stronie promującej post można
przeczytać, że pojawiające się objawy trawienne (bóle brzucha, wzdęcia,
biegunki, zaparcia) są pozytywnym efektem oczyszczania się organizmu z toksyn.
Dieta, która wywołuje u Ciebie dyskomfort, objawy trawienne lub inne negatywne
skutki nie powinna być stosowana ! Dieta nie jest za karę. Mamy dwa
najważniejsze ograny odpowiadające za oczyszczanie z toksyn – nerki i wątrobę.
To one są odpowiedzialne za neutralizację, usuwane są toksyny.
Częste objawy trawienne
na tej diecie związane są przede wszystkim ze spożyciem większej niż do tej
pory ilością warzyw i owoców, które zawierają błonnik pokarmowy. Błonnik
przyspiesza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami, wpływa na zmniejszenie
glikemii, wiązanie nadmiernej ilości kwasów żółciowych oraz ich usuwanie z
kałem. Również daje uczucie sytości. Więc po spożyciu tak dużej ilości warzyw
można czuć się „zapchanym”, ale chwilowo. Gdyż głód pojawi się szybciej niż
myślimy.
Faktycznie możemy się
poczuć lżej, gdyż częstsze wizyty w toalecie będą to powodowały. Natomiast nie będzie to efekt odchudzający
! Wypłuczemy organizm z wody, stracimy duże ilości masy mięśniowej, tym
samym nie będąc tego świadomym można pomyśleć, że sukces został osiągnięty,
mniej kilogramów na wadze.
7. W
diecie brak jest witaminy D (źródło-
światło słonecznie, tłuste ryby morskie, tran, grzyby). Również niedobory
wapnia (mleko, przetwory mleczne, jaja, kasze, strączki). Niedobory te
przyczyniają się do powstawania zmian osteoporotycznych oraz spadku nastroju.
8. W
diecie tej nie dostarcza się kwasów
omega -3 w tym EPA i DHA, kluczowych składników do prawidłowego rozwoju i
funkcjonowania układu nerwowego oraz siatkówki oka. Obecność tych kwasów
zmniejsza ryzyko incydentów kardiologicznych oraz poprawia profil lipidowy,
zmniejsza stany zapalne.
9. Przedłużające
się niedobory żelaza mogą
przyczyniać się do niedokrwistości, omdleń,
szybszego męczenia się, zmniejszenia aktywności fizycznej.
10. Niedobór kwasu foliowego, witaminy
B12
także doprowadza do niedokrwistości oraz zaburzeń w układzie nerwowym.
11. Niedobory
tłuszczu – tłuszcz jest źródłem
energii, syntezuje prostaglandyny, prostacykliny, tromboksan, są prekursorami
hormonów steroidowych (cholesterolu), hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron).
PLUS
DIETY
1 Zwiększone spożycie warzyw – z
reguły nie przepadamy za warzywami, gdyż nie są tak smakowite jak chociażby
owoce. Dieta ta nakłania do spożywania dużych ilości warzyw przez co poznajemy
ich smaki, nowe kombinacje połączeń
Dzięki
temu zwiększysz spożycie warzyw, chętniej będziesz wracał
do znajomych smaków, poznasz przepisy jak można je wykorzystać w codziennej
diecie.
ALE
! Naukę
spożywania warzyw można zacząć bardziej przyjemniej np.: poprzez zbilansowaną
dietę, dodawanie codziennie nowego warzywa do jadłospisu czy zastąpienie
słodyczy właśnie przekąskami z warzyw np.: chipsy z jarmużu.
Pamiętaj ! Stosując różnego rodzaju głodówki, posty, diety jednoskładnikowe nie nauczysz budować się prawidłowych nawyków żywieniowych, nie schudniesz trwale, a poczucie własnej wartości może zostać zachwiane. Są o wiele przyjemniejsze metody redukcji masy ciała niż wyniszczające głodówki.
Piśmiennictwo
2.
Antonio Paoli. Ketogenic Diet for Obesity:
Friend or Foe? Int. J. Environ. Res. Public Health 2014, 11
3.
Armeno M . National consensus
on the ketogenic diet. Rev Neurol. 2014 Sep 1;59(5):213-23.
4.
Haywood CJ i wsp. Very
Low Calorie Diets for Weight Loss in
Obese Older Adults-A Randomized Trial. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2017
Dec 12;73(1):59-65.
5. Lean ME. Primary care-led weight management for remission of type
2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Lancet. 2018
Feb 10;391(10120):541-551
6.
Health Benefits of Fasting and Caloric Restriction. Current Diabetes Reports. December 2017
7.
Changhan Lee . Dietary restriction with
and without caloric restriction for healthy aging. F1000Research 2016, 5
8.
Leonie K Heilbronn i wsp. Effect of 6-mo. calorie restriction on
biomarkers of longevity, metabolic adaptation and oxidative stress in overweight
subjects. JAMA. 2006 April 5; 295(13): 1539–1548
9.
Maffiuletti NA i wsp. Effect
of a 3-week body mass reduction program on body composition, muscle function
and motor performance in pubertal obese boys and girls. J Endocrinol
Invest. 2004 Oct;27(9):813-20.
10. Miller T i wsp. Resistance Training Combined With Diet Decreases
Body Fat While Preserving Lean Mass Independent of Resting Metabolic Rate: A
Randomized Trial. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Jan 1;28(1):. 46-54
11. Carson C i wsp. Short and long-term
energy intake patterns and their implications for human body weight regulation.
Physiol Behav. 2014 July ; 134: 60–65.
12. Alan
A. Aragon i wsp. International society
of sports nutrition position stand: diets and body composition. Journal of the
International Society of Sports Nutrition (2017) 14:16
Komentarze
Prześlij komentarz