Przejdź do głównej zawartości

Magiczna dieta warzywno-owocowa






Dieta dr Dąbrowskiej zyskuje coraz większą liczbę fanów. Dająca szybkie efekty utraty masy ciała oraz pozbycia się ewentualnych chorób, dolegliwości staje się łakomym kąskiem dla wszystkich osób pragnących raz na zawsze pożegnać się z nadprogramowymi kilogramami. Czy, aby na pewno pozbędziemy się ich na zawsze ? Niestety nie.

Samo słowo dieta wywołuje negatywne skojarzenia. Głodówka, odchudzanie, brak przyjemności, nie wolno jeść słodyczy, nerwowość, zniechęcenie, spadek energii, efekt jo-jo. A jednak lubimy stosować dietę, nakładać rygor. Dlatego z taką radością dieta dr Dąbrowskiej zyskała popularność. Jest ograniczająca, niskokaloryczna, oczyszcza organizm z toksyn, wprowadza w stan detoksu i daje szybkie efekty. Czyli wszystko co chcemy i co stało się ostatnio popularne.

ZAŁOŻENIA DIETY
Na wstępie kilka zdań o samej diecie. Dr Dąbrowska stwierdza, że spożywając dietę warzywno-owocową można zredukować masę ciała, poprawi się wydolność narządów wewnętrznych, organizm się odtruje, normalizacja wyników badań. Autofagia czyli niszczenie uszkodzonych lub niepotrzebnych wewnątrzkomórkowych białek lub organelli komórkowych. Ponadto zniszczone i chore struktury są jak można przeczytać w opracowaniu dr Dąbrowskiej odzyskiwane i służą jako materiał do odbudowy i budowy nowych tkanek.
Patrząc na dietę, osoba zjada ok. 800kcal/dobę. Dieta oparta jest na niskokalorycznych warzywach np.: marchewka, burak, papryka, pietruszka, kabaczki, ogórki, pomidor i owocach: jabłka, gruszki, cytryny. Proponowane są również świeże zielone soki. W czasie kuracji NIE WOLNO spożywać kaszy, makaronu, ryżu, chleba, oleju, mięsa.
Oprócz aktywności fizycznej można korzystać z innych metod detoksykacji np.: lewatyw.
Wychodzenie z diety – powolne rozszerzanie o produkty takie jak awokado, oliwa z oliwek, olej lniany. Nie wolno jeść węglowodanów – zostały uznane za zło tego świata, bo podnoszą poziom cukru we krwi i przerywają stan ketozy. Mięso, nabiał, ryby z umiarem. Posty kontynuować 1-2 razy w tygodniu lub przez tydzień w miesiącu.
Efekt ! Murowany ! Schudniesz, poprawisz stan zdrowia, przyspieszysz metabolizm, pozbędziesz się chorób i to zaledwie w kilka tygodni.

PRAWDA – to tak nie działa i takiego efektu nigdy nie osiągniesz



DLACZEGO POJAWIA SIĘ UTRATA MASY CIAŁA ?
Osoba będą na diecie dr Dąbrowskiej chudnie tylko dlatego, że wytworzyła deficyt energetyczny. Załóżmy, że osoba codziennie musi jeść 1800kcal, nagle zaczyna jeść 800kcal. Zjada o 1000kcal mniej niż potrzebuje jej organizm. Przez co zaczyna chudnąć. Jeśli do tego dołoży aktywność fizyczną to faktycznie kilogramy lecą w dół. Natomiast, nie ważne czy osoba zaczyna racjonalną dietę z ograniczeniem kalorii, stosuje dietę kapuścianą czy wspomniany post i tak schudnie. Jednak utrzymanie wypracowanego efektu czy prawidłowych nawyków żywieniowych nie będzie miał racji bytu. W szybkim tempie pojawi się efekt jo-jo, poczucie porażki oraz nieprawidłowych relacji z jedzeniem.

W danych z piśmiennictwa można się spotkać z wnioskami, że dieta niskokaloryczna wraz z aktywnością fizyczną, daje efekt w postaci utraty masy ciała. Również dieta taka przyczynia się do zmniejszenia objawów chorób, ustabilizowania poziomu cukru we krwi oraz do ewentualnej remisji chorób np.: nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu II. ALE ! W większości badania dotyczą prawidłowo zbilansowanej diety, które zmniejszono wartość energetyczną diety maksymalnie o 25% !
W badaniu Haywood z 2018 jedna część pacjentów otrzymała dietę ułożoną przez dietetyka, gdzie deficyt energetyczny wynosił -500kcal/dobę, zawierała 30% białka; 30% tłuszczu oraz 40% węglowodanów. Dieta była zgodna z obowiązującymi standardami i zaleceniami diety ubogoenergetycznej. W diecie bardzo nisko kalorycznej wybrane posiłki np. śniadanie, zastąpiono specjalnymi niskokalorycznymi posiłkami. Badanie było przeprowadzane od 2012-2015 roku. Wyniki pokazują, że osoby włączone do badania schudły. Niestety w dietach bardzo niskokalorycznej doszło również do spadku ferrytyny, albumin oraz witaminy B12 i D.

Ograniczenie kalorii o 25% w długotrwałej perspektywie może istotnie przyczynić się do spadku masy ciała, zmniejszenia markerów zapalnych oraz ryzyka incydentów kardiologicznych.




CIEMNA STRONA

1.     Spadek energii – nie tylko do ćwiczeń. Również życiowej. Brak ochoty aby iść do pracy, sklepu, czytania książki. Powód jest prosty. Dostarczając sobie tak małą ilość składników odżywczych Twój mózg (którego głównym paliwem jest glukoza) nie będzie chciał współpracować. Spadek koncentracji, szybsza męczliwość, rozdrażnienie, to tylko kilka objawów, które pojawią się tak szybko jak zaczęłaś wierzyć, ze ta dieta Ci pomoże.
2.    Złe relacje z jedzeniem – po wyjściu z postu, z uwielbieniem rzucisz się na pizzę, lody. Tym samym ponownie wrócisz do starych nawyków żywieniowych. Nie będziesz miał ochoty na kolejne diety, odchudzanie lub po prostu zadbanie o swoje zdrowie. Możliwe, że będziesz karał się jedzeniem, za niepowodzenia związane z ostatnim postem, głodówką. Wyrzucając sobie co z Tobą nie tak, że kolejnej diety nie utrzymałeś, wpędzisz się w poczucie winy, co doprowadzi do spadku samooceny.
3.    Spadek samooceny – po „wyjściu” z diety, stare nawyki żywieniowe wrócą, ponieważ na ich miejsce nie zbudowałeś nowych. Nadal nie wiesz jak się odżywiać, dlaczego ta dieta nie zakończyła się sukcesem i co zrobiłeś źle. Pojawią się wyrzuty sumienia, że kolejny raz nie udało się zrealizować określonego celu.
4. Brak prawidłowych nawyków żywieniowych – post nie nauczy budowy prawidłowych nawyków żywieniowych. W diecie tej posiłki są źle skomponowane pod względem zawartości białka, tłuszczy, węglowodanów przez co po wyjściu z diety nie będziesz wiedział jak posiłek ma być skomponowany, abyś dobrze się czuł i dostarczył sobie niezbędnych składników odżywczych.
 5. Nie tylko jakość, ale i ilość posiłków również pozostawia wiele do życzenia. W ciągu dnia zjada się tylko 3 posiłki. Faktem jest to, że dla niektórych osób to wystarczająca ilość, ale pod warunkiem, że są pełnowartościowe. W przypadku tej diety, jedząc trzy posiłki dochodzi o dużych wahań glikemii oraz do tzw. „wilczego głodu”, który może przejawiać się napadem objadania się. Wtedy dana osoba dosłownie zjada wszystko co wchodzi jej pod rękę, tylko dlatego, że odczuwa głód i musi zaspokoić swoje pierwsze potrzeby. Zazwyczaj podczas takiego napadu osoba wybiera słodycze, wysokokaloryczne przekąski, by nie tylko zabić poczucie głodu, ale również uzyskać chwilową przyjemność.
6. Poczucie porażki – przy braku wykształconych (prawidłowych !) nawyków żywieniowych osoba wychodząc z postu szybko wróci do poprzedniego trybu diety. Dlaczego ? Ponieważ, będzie myślała, że nowa masa ciała dana jest jej na zawsze, że tak należy się odżywiać, że może jeść już co chce, bo dieta się skończyła.
Jednak powracając do poprzednich nawyków szybko może zostać zauważony efekt jo-jo. Tym samym osoba stwierdzi, że nie potrafi utrzymać diety, osiągnąć sukcesu, dojść do celu. Pojawi się poczucie porażki, beznadziejności, a nawet do depresji. To już daleko idący wniosek, jednak przy ciągłym poczuciu nieudolności może okazać się, że pewne sprawy przerastają, nawet te najprostsze.
Podczas całej diety może towarzyszyć obniżenie nastroju. Będzie ono związane ze zbyt małą ilość kalorii dostarczaną do organizmu, brakiem kluczowych składników pokarmowych oraz obniżającą się energią do działania. Aktywność fizyczna zostanie ograniczona, również ta zawodowa oraz związana z przyjemnościami jak np.: czytanie książki. Najmniejsze czynności będą sprawiały problem.
Wniosek – będąc na tej diecie Twoje poczucie własnej wartości, skuteczności możesz zostać porządnie zachwiane.
7.  Objawy trawienne – na stronie promującej post można przeczytać, że pojawiające się objawy trawienne (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia) są pozytywnym efektem oczyszczania się organizmu z toksyn. Dieta, która wywołuje u Ciebie dyskomfort, objawy trawienne lub inne negatywne skutki nie powinna być stosowana ! Dieta nie jest za karę. Mamy dwa najważniejsze ograny odpowiadające za oczyszczanie z toksyn – nerki i wątrobę. To one są odpowiedzialne za neutralizację, usuwane są toksyny.
Częste objawy trawienne na tej diecie związane są przede wszystkim ze spożyciem większej niż do tej pory ilością warzyw i owoców, które zawierają błonnik pokarmowy. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami, wpływa na zmniejszenie glikemii, wiązanie nadmiernej ilości kwasów żółciowych oraz ich usuwanie z kałem. Również daje uczucie sytości. Więc po spożyciu tak dużej ilości warzyw można czuć się „zapchanym”, ale chwilowo. Gdyż głód pojawi się szybciej niż myślimy.
Faktycznie możemy się poczuć lżej, gdyż częstsze wizyty w toalecie będą to powodowały. Natomiast nie będzie to efekt odchudzający ! Wypłuczemy organizm z wody, stracimy duże ilości masy mięśniowej, tym samym nie będąc tego świadomym można pomyśleć, że sukces został osiągnięty, mniej kilogramów na wadze.
7.      W diecie brak jest witaminy D (źródło- światło słonecznie, tłuste ryby morskie, tran, grzyby). Również niedobory wapnia (mleko, przetwory mleczne, jaja, kasze, strączki). Niedobory te przyczyniają się do powstawania zmian osteoporotycznych oraz spadku nastroju. 
8.   W diecie tej nie dostarcza się kwasów omega -3 w tym EPA i DHA, kluczowych składników do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego oraz siatkówki oka. Obecność tych kwasów zmniejsza ryzyko incydentów kardiologicznych oraz poprawia profil lipidowy, zmniejsza stany zapalne.
9.    Przedłużające się niedobory żelaza mogą przyczyniać się do niedokrwistości, omdleń,  szybszego męczenia się, zmniejszenia aktywności fizycznej.
10. Niedobór kwasu foliowego, witaminy B12 także doprowadza do niedokrwistości oraz zaburzeń w układzie nerwowym. 
11. Niedobory tłuszczu – tłuszcz jest źródłem energii, syntezuje prostaglandyny, prostacykliny, tromboksan, są prekursorami hormonów steroidowych (cholesterolu), hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, testosteron).



PLUS DIETY

Zwiększone spożycie warzyw – z reguły nie przepadamy za warzywami, gdyż nie są tak smakowite jak chociażby owoce. Dieta ta nakłania do spożywania dużych ilości warzyw przez co poznajemy ich smaki, nowe kombinacje połączeń
Dzięki temu zwiększysz spożycie warzyw, chętniej będziesz wracał do znajomych smaków, poznasz przepisy jak można je wykorzystać w codziennej diecie.



ALE ! Naukę spożywania warzyw można zacząć bardziej przyjemniej np.: poprzez zbilansowaną dietę, dodawanie codziennie nowego warzywa do jadłospisu czy zastąpienie słodyczy właśnie przekąskami z warzyw np.: chipsy z jarmużu.

Pamiętaj ! Stosując różnego rodzaju głodówki, posty, diety jednoskładnikowe nie nauczysz budować się prawidłowych nawyków żywieniowych, nie schudniesz trwale, a poczucie własnej wartości może zostać zachwiane. Są o wiele przyjemniejsze metody redukcji masy ciała niż wyniszczające głodówki. 

Piśmiennictwo

2.      Antonio Paoli. Ketogenic Diet for Obesity: Friend or Foe? Int. J. Environ. Res. Public Health 2014, 11
3.      Armeno M . National consensus on the ketogenic diet. Rev Neurol. 2014 Sep 1;59(5):213-23.
4.      Haywood CJ i wsp. Very Low Calorie Diets for Weight Loss in Obese Older Adults-A Randomized Trial. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2017 Dec 12;73(1):59-65.
5.      Lean ME. Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Lancet. 2018 Feb 10;391(10120):541-551
6.      Saeid Golbid. Health Benefits of Fasting and Caloric Restriction. Current Diabetes Reports. December 2017
7.      Changhan Lee . Dietary restriction with and without caloric restriction for healthy aging. F1000Research 2016, 5
8.      Leonie K Heilbronn  i wsp. Effect of 6-mo. calorie restriction on biomarkers of longevity, metabolic adaptation and oxidative stress in overweight subjects. JAMA. 2006 April 5; 295(13): 1539–1548
9.      Maffiuletti NA i wsp. Effect of a 3-week body mass reduction program on body composition, muscle function and motor performance in pubertal obese boys and girls. J Endocrinol Invest. 2004 Oct;27(9):813-20.
10.  Miller T i wsp. Resistance Training Combined With Diet Decreases Body Fat While Preserving Lean Mass Independent of Resting Metabolic Rate: A Randomized Trial. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Jan 1;28(1):. 46-54

11.  Carson C  i wsp. Short and long-term energy intake patterns and their implications for human body weight regulation. Physiol Behav. 2014 July ; 134: 60–65.

12.  Alan A. Aragon  i wsp. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. Journal of the International Society of Sports Nutrition (2017) 14:16

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso

CZY WARTO STUDIOWAĆ DIETETYKĘ ?

CZY WARTO STUDIOWAĆ DIETETYKĘ ? Będzie szczerze. Bez owijania w bawełnę. Jest okres pomaturalny i zastanawiasz się czy warto wybrać się na dietetykę. Pewnie masz milion wątpliwości jak wyglądają studia, jak się na nie dostać, a przede wszystkim czy jest po tym praca. Bierz kawę lub herbatę, siadaj i czytaj ! Co zrobić, aby dostać się na dietetykę? Moja historia pokazuje, że można dostać się na dietetykę, nie będąc na biol-chemie. Ja byłam w klasie medialnej, stworzonej pod kierunek dziennikarstwa lub artystyczne. Taki był pierwotny zamysł – dziennikarstwo. Jednak przy wyborze przedmiotu na maturę stwierdziłam, że muszę mieć konkret zawód, idę na medycynę. Brzmi śmiesznie, ale cóż. Wiedziałam, że przez rok nie nauczę się całej chemii, biologii na poziomie rozszerzonym, więc postawiłam tylko na chemię. I to jest pierwsza ważna informacja ! Chcesz dostać się na dietetykę? Możesz być w obojętnie jakiej klasie, ale musisz zdać maturę np. z biologii, chemii, matematyki, fizyki.

ZDROWE SŁODYCZE - HIT CZY KIT ?

ZDROWE SŁODYCZE. HIT CZY KIT ? Stale mówię o zamiennikach tradycyjnych słodyczy i wskazuję Wam polecane produkty. Idąc tym tropem, możecie pomyśleć, że są one zdrowe. Ale czy na pewno ? Oczywiście stanowią zdrowszą wersję tradycyjnych słodkości. W większości produkty te opierają się na suszonych owocach (np. daktyle), orzechach, wiórkach kokosowych, bananach, kakao oraz innych dodatków . Dzięki temu są takie słodkie i smaczne. Jednak czy każde zamienniki słodyczy są okej ? Nie zawsze ! Zdrowe słodycze rozłożone na czynniki pierwsze. Zazwyczaj główny składnik to daktyle. Suszone owoce, które dają pożądaną konsystencję oraz słodki smak. Pamiętaj ! Kupując suszone owoce sprawdź skład ! Przeanalizuj czy nie zawierają cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, nie są kandyzowane oraz niesiarkowane. Drugą stroną medalu jest to, że takie owoce to też cukry proste, które mogą nieźle podnieść poziom cukru we krwi, nie zahamują głodu, a tylko mogą go wzmóc. Dlatego osoby chorujące n