Przejdź do głównej zawartości

ZDROWE BANANOWE

Niedzielne pyszności - zdrowsza wersja banoffee pie. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Uważajcie ciasto jest bardzo wciągające i na jednym kawałku się nie skończy :D 



Składniki 

Spód 

- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 
- 5 łyżek masła 
- 2 jaja 
- 3 łyżki ksylitolu 
- łyżeczka proszku do pieczenia 

Karmel daktylowy 

- 150g daktyli 

Krem 

- 400g mleka kokosowego ( może być też śmietanka kokosowa) * 
- 3 łyżeczki ksylitolu 

- 2 banany 



Przygotowanie 

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść. Tortownicę wysmarować masłem i bułką tartą, wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut. 
Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na godzinę. Namoczone daktyle wraz z wodą zmiksować na gładką masę. 
Stałą część mleka kokosowego ubić z ksylitolem na puszysty krem. 

Na upieczony i ostudzony spód nakładamy:

1. Krem daktylowy
2. Banany pokrojone w plasterki 
3. Krem kokosowy 
4. Dekorujemy np. kakao, tartą czekoladą, owocami






* Wybierając mleko kokosowe sugerujcie się ilością ekstraktu kokosowego ( najlepiej powyżej 85%). Polecam z Real Thai ( kupicie np. w Tesco ). Dokładnie czytajcie skład, czy nie ma w nim emulgatorów, które utrudnią nam zrobienie dobrego kremu. W skrócie - kokos + woda i tyle. Przygotowując krem z mleka kokosowego pamiętajcie, że musi być dobrze schłodzone, aby wybrać tylko stałą część i dokładnie ubić.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...