Niedzielne pyszności - zdrowsza wersja banoffee pie. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Uważajcie ciasto jest bardzo wciągające i na jednym kawałku się nie skończy :D
Spód
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek masła
- 2 jaja
- 3 łyżki ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Karmel daktylowy
- 150g daktyli
Krem
- 400g mleka kokosowego ( może być też śmietanka kokosowa) *
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 2 banany
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść. Tortownicę wysmarować masłem i bułką tartą, wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut.
Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na godzinę. Namoczone daktyle wraz z wodą zmiksować na gładką masę.
Stałą część mleka kokosowego ubić z ksylitolem na puszysty krem.
Na upieczony i ostudzony spód nakładamy:
1. Krem daktylowy
2. Banany pokrojone w plasterki
3. Krem kokosowy
4. Dekorujemy np. kakao, tartą czekoladą, owocami
* Wybierając mleko kokosowe sugerujcie się ilością ekstraktu kokosowego ( najlepiej powyżej 85%). Polecam z Real Thai ( kupicie np. w Tesco ). Dokładnie czytajcie skład, czy nie ma w nim emulgatorów, które utrudnią nam zrobienie dobrego kremu. W skrócie - kokos + woda i tyle. Przygotowując krem z mleka kokosowego pamiętajcie, że musi być dobrze schłodzone, aby wybrać tylko stałą część i dokładnie ubić.
Składniki
Spód
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek masła
- 2 jaja
- 3 łyżki ksylitolu
- łyżeczka proszku do pieczenia
Karmel daktylowy
- 150g daktyli
Krem
- 400g mleka kokosowego ( może być też śmietanka kokosowa) *
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 2 banany
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść. Tortownicę wysmarować masłem i bułką tartą, wyłożyć ciastem i nakłuć widelcem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 minut.
Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na godzinę. Namoczone daktyle wraz z wodą zmiksować na gładką masę.
Stałą część mleka kokosowego ubić z ksylitolem na puszysty krem.
Na upieczony i ostudzony spód nakładamy:
1. Krem daktylowy
2. Banany pokrojone w plasterki
3. Krem kokosowy
4. Dekorujemy np. kakao, tartą czekoladą, owocami
* Wybierając mleko kokosowe sugerujcie się ilością ekstraktu kokosowego ( najlepiej powyżej 85%). Polecam z Real Thai ( kupicie np. w Tesco ). Dokładnie czytajcie skład, czy nie ma w nim emulgatorów, które utrudnią nam zrobienie dobrego kremu. W skrócie - kokos + woda i tyle. Przygotowując krem z mleka kokosowego pamiętajcie, że musi być dobrze schłodzone, aby wybrać tylko stałą część i dokładnie ubić.
Jaka blacha rozmiar można prosić?
OdpowiedzUsuń