Lubicie soki, ale nie przepadacie za tymi sklepowymi ? Mam na to radę. Świeżo wyciskane soki domowej roboty.
Moją bazą do soku zawsze jest marchew i pomarańcza. Waszą bazą może być np. jabłko i marchew, szpinak i pomarańcza, wybierajcie swoje ulubione kombinacje smakowe.
Pomarańcza, jest cennym źródłem witaminy C ( zawiera jej, aż 49mg/100g produktu jadalnego),β - karotenu, jest również dobry źródłem wapnia (33mg/100g) i fosforu (23mg/100g).
Witamina C, jest naturalnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, toksyn, oraz wpływa na utrzymanie prawidłowej odporności. Pomarańcze, obfitują w błonnik pokarmowy, którego w codziennej diecie brakuje.
Marchew, jest najlepszym źródłem β - karotenu, zawiera go aż 9938 µg/100g. Doskonale wpływa na funkcjonowanie wzroku, stan skóry ( wspomaga leczenie trądziku). β - karoten, jest silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, chorób serca.
Marchew zawiera ponad 1656µg /100g witaminy A, dlatego kobiety w ciąży, powinny unikać dużego spożycia marchewki. Surową marchew poleca się chorym na cukrzycę, gdyż ma niski IG ( IG = 30). Warto wspomnieć, że marchewka ugotowana ma wysoki IG, więc spożywajmy ją na surowo.
Zielona pietruszka, kolejne bogactwo witaminy C ( 177mg/100g) i β- karotenu (5410 µg/100g). Ponadto, zawiera 3,16 mg/100g witaminy E, dzięki czemu jest silnym antyoksydantem. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, chorobie nowotworowej i procesom starzenia. Warto wspomnieć, że zielona pietruszka zawiera żelazo ( 5mg/100g). Jest to żelazo niehemowe, które jest trudniej wchłaniane, bynajmniej warto urozmaicić w nią dietę, szczególnie gdy nie spożywamy mięsa.
Natka pietruszki jest obfita w kwas foliowy ( 170 µg/100g), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, chroni organizm przed szkodliwym działaniem homocysteiny, jest niezwykle ważny u ciężarnych i kobiet planujących ciążę.
Buraki, to już totalna bomba witaminowo - mineralna. Kwas foliowy, witamina A, witamina C, oraz składniki mineralne - żelazo, wapń, potas, sód, fosfor, cynk. Można powiedzieć, że zawiera wszystko co niezbędne. Buraki, są cenionym warzywem w leczeniu chorób serca, nadciśnienia i miażdżycy. Eksperci zalecają spożywanie ok 200g buraków dziennie ( ok. 2 średnich sztuk). Buraki zawierają również flawonoidy - betainę i betacyjany, poprawiające krążenie. Dzięki zawartości żelaza, buraki są polecane osobom zmagającym się z niedokrwistością.
Jak widzicie, w moich sokach dominują produkty o działaniu antyoksydacyjnym oraz poprawiającym odporność. W okresie zimowym, jest to niezwykle ważne, gdyż spada nasza odporność i częściej chorujemy. Natomiast antyoksydanty przydadzą się na co dzień. Oczyszczamy organizm z toksyn. chronimy przed rozwojem toksycznych rodników i pozwalamy, aby nasz organizm się zregenerował.
BAZA
- 1 pomarańcza
- 3 marchewki
RESZTA SKŁADNIKÓW
- 1 burak
- garść pietruszki zielonej
Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce. Do smaku można dodać imbir, goździki, cynamon.
Moją bazą do soku zawsze jest marchew i pomarańcza. Waszą bazą może być np. jabłko i marchew, szpinak i pomarańcza, wybierajcie swoje ulubione kombinacje smakowe.
Kilka słów o składnikach
Pomarańcza, jest cennym źródłem witaminy C ( zawiera jej, aż 49mg/100g produktu jadalnego),β - karotenu, jest również dobry źródłem wapnia (33mg/100g) i fosforu (23mg/100g).
Witamina C, jest naturalnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, toksyn, oraz wpływa na utrzymanie prawidłowej odporności. Pomarańcze, obfitują w błonnik pokarmowy, którego w codziennej diecie brakuje.
Marchew, jest najlepszym źródłem β - karotenu, zawiera go aż 9938 µg/100g. Doskonale wpływa na funkcjonowanie wzroku, stan skóry ( wspomaga leczenie trądziku). β - karoten, jest silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, chorób serca.
Marchew zawiera ponad 1656µg /100g witaminy A, dlatego kobiety w ciąży, powinny unikać dużego spożycia marchewki. Surową marchew poleca się chorym na cukrzycę, gdyż ma niski IG ( IG = 30). Warto wspomnieć, że marchewka ugotowana ma wysoki IG, więc spożywajmy ją na surowo.
Zielona pietruszka, kolejne bogactwo witaminy C ( 177mg/100g) i β- karotenu (5410 µg/100g). Ponadto, zawiera 3,16 mg/100g witaminy E, dzięki czemu jest silnym antyoksydantem. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, chorobie nowotworowej i procesom starzenia. Warto wspomnieć, że zielona pietruszka zawiera żelazo ( 5mg/100g). Jest to żelazo niehemowe, które jest trudniej wchłaniane, bynajmniej warto urozmaicić w nią dietę, szczególnie gdy nie spożywamy mięsa.
Natka pietruszki jest obfita w kwas foliowy ( 170 µg/100g), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, chroni organizm przed szkodliwym działaniem homocysteiny, jest niezwykle ważny u ciężarnych i kobiet planujących ciążę.
Buraki, to już totalna bomba witaminowo - mineralna. Kwas foliowy, witamina A, witamina C, oraz składniki mineralne - żelazo, wapń, potas, sód, fosfor, cynk. Można powiedzieć, że zawiera wszystko co niezbędne. Buraki, są cenionym warzywem w leczeniu chorób serca, nadciśnienia i miażdżycy. Eksperci zalecają spożywanie ok 200g buraków dziennie ( ok. 2 średnich sztuk). Buraki zawierają również flawonoidy - betainę i betacyjany, poprawiające krążenie. Dzięki zawartości żelaza, buraki są polecane osobom zmagającym się z niedokrwistością.
Jak widzicie, w moich sokach dominują produkty o działaniu antyoksydacyjnym oraz poprawiającym odporność. W okresie zimowym, jest to niezwykle ważne, gdyż spada nasza odporność i częściej chorujemy. Natomiast antyoksydanty przydadzą się na co dzień. Oczyszczamy organizm z toksyn. chronimy przed rozwojem toksycznych rodników i pozwalamy, aby nasz organizm się zregenerował.
Przepis na soki :
BAZA
- 1 pomarańcza
- 3 marchewki
RESZTA SKŁADNIKÓW
- 1 burak
- garść pietruszki zielonej
Wszystkie składniki wyciskamy w wyciskarce. Do smaku można dodać imbir, goździki, cynamon.
Komentarze
Prześlij komentarz