Przejdź do głównej zawartości

NOWOROCZNE ŁADOWANIE WITAMINAMI

Lubicie soki, ale nie przepadacie za tymi sklepowymi ? Mam na to radę. Świeżo wyciskane soki domowej roboty.
Moją bazą do soku zawsze jest marchew i pomarańcza. Waszą bazą może być np. jabłko i marchew, szpinak i pomarańcza, wybierajcie swoje ulubione kombinacje smakowe.

Kilka słów o składnikach


Pomarańcza, jest cennym źródłem witaminy C ( zawiera jej, aż 49mg/100g produktu jadalnego),β - karotenu, jest również dobry źródłem wapnia (33mg/100g) i fosforu (23mg/100g).
Witamina C, jest naturalnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, toksyn, oraz wpływa na utrzymanie prawidłowej odporności. Pomarańcze, obfitują w błonnik pokarmowy, którego w codziennej diecie brakuje.

Marchew, jest najlepszym źródłem β - karotenu, zawiera go aż 9938 µg/100g. Doskonale wpływa na funkcjonowanie wzroku, stan skóry ( wspomaga leczenie trądziku). β - karoten, jest silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, chorób serca.
Marchew zawiera ponad 1656µg /100g witaminy A, dlatego kobiety w ciąży, powinny unikać dużego spożycia marchewki. Surową marchew poleca się chorym na cukrzycę, gdyż ma niski IG ( IG = 30). Warto wspomnieć, że marchewka ugotowana ma wysoki IG, więc spożywajmy ją na surowo.

Zielona pietruszka, kolejne bogactwo witaminy C ( 177mg/100g) i β- karotenu  (5410 µg/100g). Ponadto, zawiera 3,16 mg/100g witaminy E, dzięki czemu jest silnym antyoksydantem. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, chorobie nowotworowej i procesom starzenia. Warto wspomnieć, że zielona pietruszka zawiera żelazo ( 5mg/100g). Jest to żelazo niehemowe, które jest trudniej wchłaniane, bynajmniej warto urozmaicić w nią dietę, szczególnie gdy nie spożywamy mięsa.
Natka pietruszki jest obfita w kwas foliowy ( 170 µg/100g), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, chroni organizm przed szkodliwym działaniem homocysteiny, jest niezwykle ważny u ciężarnych i kobiet planujących ciążę.

Buraki, to już totalna bomba witaminowo - mineralna. Kwas foliowy, witamina A, witamina C, oraz składniki mineralne - żelazo, wapń, potas, sód, fosfor, cynk. Można powiedzieć, że zawiera wszystko co niezbędne. Buraki, są cenionym warzywem w leczeniu chorób serca, nadciśnienia i miażdżycy. Eksperci zalecają spożywanie ok 200g buraków dziennie ( ok. 2 średnich sztuk). Buraki zawierają również flawonoidy - betainę i betacyjany, poprawiające krążenie. Dzięki zawartości żelaza, buraki są polecane osobom zmagającym się z niedokrwistością.



Jak widzicie, w moich sokach dominują produkty o działaniu antyoksydacyjnym oraz poprawiającym odporność. W okresie zimowym, jest to niezwykle ważne, gdyż spada nasza odporność i częściej chorujemy. Natomiast antyoksydanty przydadzą się na co dzień. Oczyszczamy organizm z toksyn. chronimy przed rozwojem toksycznych rodników i pozwalamy, aby nasz organizm się zregenerował.



Przepis na soki :




BAZA

- 1 pomarańcza
- 3 marchewki


RESZTA SKŁADNIKÓW

- 1 burak
- garść pietruszki zielonej


Wszystkie składniki  wyciskamy w wyciskarce. Do smaku można dodać imbir, goździki, cynamon.




SAMO ZDROWIE ! 😃



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...