Przejdź do głównej zawartości

NOWOROCZNE ŁADOWANIE WITAMINAMI

Lubicie soki, ale nie przepadacie za tymi sklepowymi ? Mam na to radę. Świeżo wyciskane soki domowej roboty.
Moją bazą do soku zawsze jest marchew i pomarańcza. Waszą bazą może być np. jabłko i marchew, szpinak i pomarańcza, wybierajcie swoje ulubione kombinacje smakowe.

Kilka słów o składnikach


Pomarańcza, jest cennym źródłem witaminy C ( zawiera jej, aż 49mg/100g produktu jadalnego),β - karotenu, jest również dobry źródłem wapnia (33mg/100g) i fosforu (23mg/100g).
Witamina C, jest naturalnym antyoksydantem, który chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, toksyn, oraz wpływa na utrzymanie prawidłowej odporności. Pomarańcze, obfitują w błonnik pokarmowy, którego w codziennej diecie brakuje.

Marchew, jest najlepszym źródłem β - karotenu, zawiera go aż 9938 µg/100g. Doskonale wpływa na funkcjonowanie wzroku, stan skóry ( wspomaga leczenie trądziku). β - karoten, jest silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, chorób serca.
Marchew zawiera ponad 1656µg /100g witaminy A, dlatego kobiety w ciąży, powinny unikać dużego spożycia marchewki. Surową marchew poleca się chorym na cukrzycę, gdyż ma niski IG ( IG = 30). Warto wspomnieć, że marchewka ugotowana ma wysoki IG, więc spożywajmy ją na surowo.

Zielona pietruszka, kolejne bogactwo witaminy C ( 177mg/100g) i β- karotenu  (5410 µg/100g). Ponadto, zawiera 3,16 mg/100g witaminy E, dzięki czemu jest silnym antyoksydantem. Zapobiega rozwojowi miażdżycy, chorobie nowotworowej i procesom starzenia. Warto wspomnieć, że zielona pietruszka zawiera żelazo ( 5mg/100g). Jest to żelazo niehemowe, które jest trudniej wchłaniane, bynajmniej warto urozmaicić w nią dietę, szczególnie gdy nie spożywamy mięsa.
Natka pietruszki jest obfita w kwas foliowy ( 170 µg/100g), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego, chroni organizm przed szkodliwym działaniem homocysteiny, jest niezwykle ważny u ciężarnych i kobiet planujących ciążę.

Buraki, to już totalna bomba witaminowo - mineralna. Kwas foliowy, witamina A, witamina C, oraz składniki mineralne - żelazo, wapń, potas, sód, fosfor, cynk. Można powiedzieć, że zawiera wszystko co niezbędne. Buraki, są cenionym warzywem w leczeniu chorób serca, nadciśnienia i miażdżycy. Eksperci zalecają spożywanie ok 200g buraków dziennie ( ok. 2 średnich sztuk). Buraki zawierają również flawonoidy - betainę i betacyjany, poprawiające krążenie. Dzięki zawartości żelaza, buraki są polecane osobom zmagającym się z niedokrwistością.



Jak widzicie, w moich sokach dominują produkty o działaniu antyoksydacyjnym oraz poprawiającym odporność. W okresie zimowym, jest to niezwykle ważne, gdyż spada nasza odporność i częściej chorujemy. Natomiast antyoksydanty przydadzą się na co dzień. Oczyszczamy organizm z toksyn. chronimy przed rozwojem toksycznych rodników i pozwalamy, aby nasz organizm się zregenerował.



Przepis na soki :




BAZA

- 1 pomarańcza
- 3 marchewki


RESZTA SKŁADNIKÓW

- 1 burak
- garść pietruszki zielonej


Wszystkie składniki  wyciskamy w wyciskarce. Do smaku można dodać imbir, goździki, cynamon.




SAMO ZDROWIE ! 😃



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso

CZY WARTO STUDIOWAĆ DIETETYKĘ ?

CZY WARTO STUDIOWAĆ DIETETYKĘ ? Będzie szczerze. Bez owijania w bawełnę. Jest okres pomaturalny i zastanawiasz się czy warto wybrać się na dietetykę. Pewnie masz milion wątpliwości jak wyglądają studia, jak się na nie dostać, a przede wszystkim czy jest po tym praca. Bierz kawę lub herbatę, siadaj i czytaj ! Co zrobić, aby dostać się na dietetykę? Moja historia pokazuje, że można dostać się na dietetykę, nie będąc na biol-chemie. Ja byłam w klasie medialnej, stworzonej pod kierunek dziennikarstwa lub artystyczne. Taki był pierwotny zamysł – dziennikarstwo. Jednak przy wyborze przedmiotu na maturę stwierdziłam, że muszę mieć konkret zawód, idę na medycynę. Brzmi śmiesznie, ale cóż. Wiedziałam, że przez rok nie nauczę się całej chemii, biologii na poziomie rozszerzonym, więc postawiłam tylko na chemię. I to jest pierwsza ważna informacja ! Chcesz dostać się na dietetykę? Możesz być w obojętnie jakiej klasie, ale musisz zdać maturę np. z biologii, chemii, matematyki, fizyki.

ZDROWE SŁODYCZE - HIT CZY KIT ?

ZDROWE SŁODYCZE. HIT CZY KIT ? Stale mówię o zamiennikach tradycyjnych słodyczy i wskazuję Wam polecane produkty. Idąc tym tropem, możecie pomyśleć, że są one zdrowe. Ale czy na pewno ? Oczywiście stanowią zdrowszą wersję tradycyjnych słodkości. W większości produkty te opierają się na suszonych owocach (np. daktyle), orzechach, wiórkach kokosowych, bananach, kakao oraz innych dodatków . Dzięki temu są takie słodkie i smaczne. Jednak czy każde zamienniki słodyczy są okej ? Nie zawsze ! Zdrowe słodycze rozłożone na czynniki pierwsze. Zazwyczaj główny składnik to daktyle. Suszone owoce, które dają pożądaną konsystencję oraz słodki smak. Pamiętaj ! Kupując suszone owoce sprawdź skład ! Przeanalizuj czy nie zawierają cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, nie są kandyzowane oraz niesiarkowane. Drugą stroną medalu jest to, że takie owoce to też cukry proste, które mogą nieźle podnieść poziom cukru we krwi, nie zahamują głodu, a tylko mogą go wzmóc. Dlatego osoby chorujące n