Z okazji dnia Babci i Dziadka, chciałam Wam zaproponować mocno czekoladowy tort w zdrowej wersji. Moja babcia jest fanką czekoladowych słodkości, więc postanowiłam zrobić zdrowszą wersje jej ulubionego tortu czekoladowego. Was, też zachęcam do samodzielnego wypieku, na pewno dziadki się ucieszą, a Wy nie będziecie mieć wyrzutów sumienia, że spożywacie słodkości :)
SKŁADNIKI
Biszkopt
5 jaj ( w temperaturze pokojowej )
95g mąki kukurydzianej
40g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g erytrolu
Masa
2 puszki mleka kokosowego*
Pół szklanki erytrolu
Pół tabliczki czekolady ( minimum 70%)
Dodatkowo
Maliny
Tabliczka gorzkiej czekolady ( minimum 70%)
WYKONANIE
Biszkopt
1. Piekarnik
nagrzać do 160 stopni.
2. Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Do ubitej piany dodawać łyżka po
łyżce erytrolu, ubijać przez około 2 minuty. Następnie dodać żółtka i ubijać,
na niższych obrotach.
3. Przesiane
mąki, wymieszać z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej piany
partiami i delikatnie wymieszać szpatułką.
4. Formę
do biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotowe ciasto.
5. Piec
w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.
6. Gotowy
i wystudzony biszkopt przeciąć na trzy blaty.
Masa
1. Czekoladę rozpuścić w
kąpieli wodnej z dodatkiem mleka ( może być pozostała część po mleku kokosowym).
Stałą część mleka kokosowego ubić na gładką masę ( wystarczy kilka minut), z
dodatkiem płynnej czekolady i erytrolu.
2. Blat biszkoptu posmarować kremem,
ułożyć kilka malin, nałożyć drugi blat, docisnąć, posmarować kremem, ułożyć
maliny. Nałożyć ostatni blat, wyrówna
3. Roztopioną czekoladę wyłożyć na
ciasto i równomiernie rozłożyć. Chłodzić w lodówce około dwóch godzin. Gotowy
torcik udekorować ulubionymi dodatkami np. malinami, wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz