Przejdź do głównej zawartości

5 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO OGRANICZYĆ SPOŻYCIE MIĘSA





1.      Przyczyny ideologiczne
Główną przyczyną, którą prawie każda osoba wskazuje, gdy stara się ograniczyć spożycie mięsa lub produktów odzwierzęcych jest cierpienie zwierząt. Każdy z nas zdaje sobie sprawę w jakie sposób zwierzęta są chowane, a później zabijane. Podzieliliśmy zwierzęta na te, które kochamy (pieski, kotki, króliczki itd.) oraz te, które jemy (kurczak, indyk, świnka, krówka itd.). Jednak, gdy w pełni uświadamiamy sobie jak wszystko wygląda od kuchni, odkładamy spożycie mięsa.

2.      Chronisz środowisko
Produkcja mięsa w 56-58% przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Wykorzystuje  ponad 83% powierzchni ziemi uprawnej. Do wytworzenia 1kg wołowiny potrzebujemy takiej ilości wody, jaką zużywamy przez cały rok. Dochodzi do zwiększonej produkcji amoniaku.  Aby spożyć mały kawałek mięsa dochodzi do znacznego obciążenia środowiska, które i tak już cierpi. [1,2]

3.      Wysokie spożycie mięsa zwiększa ryzyko chorób nowotworowych
Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) mięso czerwone zostało sklasyfikowane jako czynnik rakotwórczy. Również mięso przetworzone istotnie może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory. Potencjalny mechanizm wiąże się z obróbką mięsa – pieczenie, smażenie, grillowanie, w wyniku którego dochodzi do zwiększonego wytwarzania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, heterocyklicznych amin aromatycznych. Również peklowanie, azotany i azotyny zawarte w wędlinach będą przyczyniały się do powstawania zmian rakotwórczych. W badaniach wykazano, że zwiększona konsumpcja wpływa na powstawanie nowotworów jelita grubego, piersi, żołądka.
Również wzmożona konsumpcja mięsa przyczynia się do powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy [3,4,5,6]



4.      Smak, zapach, wygląd, skład

Coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, ze względu na jego smak. W gabinecie często słyszę, aby nie dawać za dużo mięsa, bo niekoniecznie dobrze pachnie, smakuje. Nie dziwi mnie to. Zabrzmię staro, ale dawniej to mięso jakoś inaczej smakowało. Niestety powiedzenie, aby kupować je ze sprawdzonego źródła już się nie sprawdzi. Nie mamy pewności, czy owe mięso naprawdę jest z wolnego wybiegu, ogródka babuni, czy z fermy gdzie kurki szczęśliwie skubią trawkę. Chyba, że znasz kogoś takiego, to proszę o namiary J Skład – mięsa w mięsie jak na lekarstwo, 5%, 25%...znajdziesz 99% to cud. Dodatkowo wzmacniacze smaku, konserwanty, stabilizatory i różne inne dodatki skutecznie odstraszają przed zakupem. Chcesz kupić dobrą szynkę – czytaj etykiety. Nawet w mięsnym nie bój się poprosić sprzedawcy o pokazanie składu produktu. Dzięki temu dowiesz się ile jest mięsa w mięsie oraz czy nie ma tam zbędnych substancji.


5.      Antybiotyki
Wyniki kontroli NIK (Najwyższej Izby Kontroli) wskazują na zwiększone stosowanie antybiotyków w produkcji mięsa, szczególnie drobiu. Dlaczego stosowane są antybiotyki ? Ze względów leczniczych, jednak gdy choruje jeden kurczak, to i tak cała ferma je dostaje. Stosuje się również hormony wzrostu, celem przyspieszenia dojrzewania mięsa.  Konsekwencją może być oporność na antybiotyki nie tylko u  zwierząt. Nawet mała, ale stała ekspozycja na dany lek u człowieka może skutkować powstaniem w organizmie lekoopornych bakterii oraz zmian w mikrobiomie. [7,8]


Literatura
1.      Poore J Nemeck T: Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers
3.      Domingo JL, Nadal M: Carcinogenicity of consumption of red meat and processed meat: A review of scientific news since the IARC decision. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28450127
4.      Lewandowska A, Woźniak A: Nutritional support in patients with breast cancer. https://journals.viamedica.pl/hematologia/article/view/Hem.2017.0023/45110

5.      Turner ND, Lloyd SK:  Association between red meat consumption and colon cancer: A systematic review of experimental results. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28205448

6.    Johnsosn IT: The cancer risk related to meat and meat products. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27989995

7.    https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html

8.      Balcerkiewicz M, Bartz Z: Pozostałości substancji aktywnych w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Farmacja Współczesna 2016;9:163-142.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

JAK UŁOŻYĆ DIETĘ DLA PAR

Monika wraz ze swoim narzeczonym zgłosili się do mnie, abym pomogła im wdrożyć zdrowe nawyki żywieniowe i pokazała jak mogą gotować szybko bez marnowania jedzenia. Para, głównie miała problem z komponowaniem oraz pomysłami na posiłki. Na samym początku współpracy wysłałam do Moniki wywiad oraz dzienniczek żywieniowy, dzięki czemu poznałam ich smaki, preferencje żywieniowe oraz czego konkretnie oczekują po zastosowaniu się do wskazówek. Porozmawiałyśmy dodatkowo przez komunikator i ustaliłyśmy plan pracy. Przygotowałam dla nich JEDEN jadłospis, ale o różnej kaloryczności . Oczywiście uwzględniając to co lubią jeść najbardziej. Zastanawiasz się dlaczego jeden jadłospis, a nie dwa? Otóż nie musiałam przygotowywać dwóch różnych jadłospisów, a jeden, który zawierał takie same posiłki, a w planie dla partnera znalazły się dodatki, które nie wymagają gotowanie. Abyś nie była zdzwiona, jadłospis był również dostosowany do indywidualnego zapotrzebowania pary, dlatego każdy dostał swój oso...

Błędy popełniane podczas odchudzania się cz. III

1. Potencjalnie zdrowe produkty – w dietetycznym świecie łatwo się pogubić. Reklamy i półki sklepowe, kuszą coraz to nowszymi produktami. Light, zero cukru, zdrowe, wszystko free. Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, kupujesz tak oznaczone produkty, BEZ czytania etykiet . Niestety.. jest to ogromny błąd, dzięki któremu nie schudniesz, a wręcz możesz przytyć. Oczywiście nie neguje wszystkich produktów, ponieważ mamy szeroki dostęp do dobrego jakościowo asortymentu, bez konkretnego składnika. Tymczasem tego typu produkty zazwyczaj mają zwiększony udział cukru, słodzików, substancji zagęszczających. Jaka lekcja z tego wynika ? Wybierając produkty light, zero, nie wpłyniesz pozytywnie na swój organizm. Ubytek poszczególnych składników np. tłuszczu może negatywnie wpływać na organizm, szczególnie na zmniejszoną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z drugiej strony nadmiar substancji słodzących, wywiera negatywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku koniecznośc...

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE

JAK PRZESTAĆ JEŚĆ SŁODYCZE  Jesz słodycze ? Ja też. Zgadza się, dobrze czytasz. Dietetyk je słodycze. Przyznaję się do tego i bez dwóch zdań nie powinno Cię to dziwić. Jednak w moim życiu zdarzają się sytuacje, gdzie zajadam trochę za dużo słodkiego i czuję, że coś jest nie tak. Właśnie teraz w takim punkcie jestem. Obiecałam sobie, że tegoroczne postanowienie adwentowe, poświęcone będzie tematyce w yzwania 24 dni bez słodyczy . Tym samym, pierwszy artykuł dotyczący wpływu spożycia słodyczy na nasz organizm oraz jak sobie z tym tematem poradzić. Dlaczego tak kochamy słodycze ? Słodycze to najczęściej połączenie cukru i tłuszczu. Cukier (szczególnie prosty) daje chwilowy wzrost energii, a tłuszcz jest nośnikiem smaku- dlatego jest to takie przyjemne. Druga sprawa – jak zjadasz chrupiący batonik oblany mleczną czekolada z alpejskiego mleka, to robi Ci się przyjemniej na sercu. Nie kłam, że tak nie jest. Po stresującej sytuacji odczuwasz chwilowe poczucie ulgi. Wspomnę również...