Przejdź do głównej zawartości

5 POWODÓW DLA KTÓRYCH WARTO OGRANICZYĆ SPOŻYCIE MIĘSA





1.      Przyczyny ideologiczne
Główną przyczyną, którą prawie każda osoba wskazuje, gdy stara się ograniczyć spożycie mięsa lub produktów odzwierzęcych jest cierpienie zwierząt. Każdy z nas zdaje sobie sprawę w jakie sposób zwierzęta są chowane, a później zabijane. Podzieliliśmy zwierzęta na te, które kochamy (pieski, kotki, króliczki itd.) oraz te, które jemy (kurczak, indyk, świnka, krówka itd.). Jednak, gdy w pełni uświadamiamy sobie jak wszystko wygląda od kuchni, odkładamy spożycie mięsa.

2.      Chronisz środowisko
Produkcja mięsa w 56-58% przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Wykorzystuje  ponad 83% powierzchni ziemi uprawnej. Do wytworzenia 1kg wołowiny potrzebujemy takiej ilości wody, jaką zużywamy przez cały rok. Dochodzi do zwiększonej produkcji amoniaku.  Aby spożyć mały kawałek mięsa dochodzi do znacznego obciążenia środowiska, które i tak już cierpi. [1,2]

3.      Wysokie spożycie mięsa zwiększa ryzyko chorób nowotworowych
Według Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) mięso czerwone zostało sklasyfikowane jako czynnik rakotwórczy. Również mięso przetworzone istotnie może przyczyniać się do zwiększonego ryzyka zachorowania na nowotwory. Potencjalny mechanizm wiąże się z obróbką mięsa – pieczenie, smażenie, grillowanie, w wyniku którego dochodzi do zwiększonego wytwarzania wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, heterocyklicznych amin aromatycznych. Również peklowanie, azotany i azotyny zawarte w wędlinach będą przyczyniały się do powstawania zmian rakotwórczych. W badaniach wykazano, że zwiększona konsumpcja wpływa na powstawanie nowotworów jelita grubego, piersi, żołądka.
Również wzmożona konsumpcja mięsa przyczynia się do powstawania chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy [3,4,5,6]



4.      Smak, zapach, wygląd, skład

Coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa, ze względu na jego smak. W gabinecie często słyszę, aby nie dawać za dużo mięsa, bo niekoniecznie dobrze pachnie, smakuje. Nie dziwi mnie to. Zabrzmię staro, ale dawniej to mięso jakoś inaczej smakowało. Niestety powiedzenie, aby kupować je ze sprawdzonego źródła już się nie sprawdzi. Nie mamy pewności, czy owe mięso naprawdę jest z wolnego wybiegu, ogródka babuni, czy z fermy gdzie kurki szczęśliwie skubią trawkę. Chyba, że znasz kogoś takiego, to proszę o namiary J Skład – mięsa w mięsie jak na lekarstwo, 5%, 25%...znajdziesz 99% to cud. Dodatkowo wzmacniacze smaku, konserwanty, stabilizatory i różne inne dodatki skutecznie odstraszają przed zakupem. Chcesz kupić dobrą szynkę – czytaj etykiety. Nawet w mięsnym nie bój się poprosić sprzedawcy o pokazanie składu produktu. Dzięki temu dowiesz się ile jest mięsa w mięsie oraz czy nie ma tam zbędnych substancji.


5.      Antybiotyki
Wyniki kontroli NIK (Najwyższej Izby Kontroli) wskazują na zwiększone stosowanie antybiotyków w produkcji mięsa, szczególnie drobiu. Dlaczego stosowane są antybiotyki ? Ze względów leczniczych, jednak gdy choruje jeden kurczak, to i tak cała ferma je dostaje. Stosuje się również hormony wzrostu, celem przyspieszenia dojrzewania mięsa.  Konsekwencją może być oporność na antybiotyki nie tylko u  zwierząt. Nawet mała, ale stała ekspozycja na dany lek u człowieka może skutkować powstaniem w organizmie lekoopornych bakterii oraz zmian w mikrobiomie. [7,8]


Literatura
1.      Poore J Nemeck T: Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers
3.      Domingo JL, Nadal M: Carcinogenicity of consumption of red meat and processed meat: A review of scientific news since the IARC decision. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28450127
4.      Lewandowska A, Woźniak A: Nutritional support in patients with breast cancer. https://journals.viamedica.pl/hematologia/article/view/Hem.2017.0023/45110

5.      Turner ND, Lloyd SK:  Association between red meat consumption and colon cancer: A systematic review of experimental results. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28205448

6.    Johnsosn IT: The cancer risk related to meat and meat products. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27989995

7.    https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html

8.      Balcerkiewicz M, Bartz Z: Pozostałości substancji aktywnych w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Farmacja Współczesna 2016;9:163-142.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PRZEKONANIA NA DIECIE

Odchudzając się towarzyszą Ci różne myśli. Niektóre z nich wspierają Cię w dążeniu do celu, a inne wręcz przeciwnie. Przekonania. Często utrudniają funkcjonowanie i sprawiają, że nie masz ochoty rozpocząć np. odchudzania, ponieważ w głowie masz stały schemat. Nie uda się, mam takie geny, odchudzanie jest trudne, dieta jest droga, nie wolno jeść po 18. Takich przekonań jest cała masa i wykształcasz je w ciągu swojego życia. Czym są przekonania ? Przekonania są to zasady, zdania, którymi kierujemy się w życiu. Przekonania są uogólnione, tworzone na podstawie doświadczeń. Nie są to fakty. Przekonań nie możemy udowodnić, ale stale szukamy potwierdzenia tego, co myślimy. Są pewnymi hipotezami, którymi żyjemy na co dzień. Czytając ten artykuł, będziesz mogła zweryfikować swoje przekonania, sprawdzić, które z nich są prawdziwie oraz odpowiedzieć sobie na poniższe pytania. Czy przekonania mogą utrudniać odchudzanie? Czy przekonania mogą sabotować moje efekty ? Jak negatywne przekonania...

Wielkanocny sernik

Wszyscy robią fit mazurki i babki Wielkanocne, ja zrobiłam na przekór - sernik Wielkanocny.  Jeżeli, jeszcze nie upiekliście czegoś słodkiego, to polecam zrobić ten sernik, który jest równie słodki, co Wielkanocny mazurek ;)  Składniki  Spód: - 3 szklanki mąki owsianej ( zmielone płatki owsiane ) - 1 żółtko  - 3 łyżki cukru pudru  - 40g masła/ olej kokosowy ( pół szklanki )  Masa:  - 2 opakowania sera twarogowego chudego Klinek  - 1 jogurt naturalny - laska wanilii  - 2 łyżki cukru pudru  - 2 łyżeczki żelatyny  Galaretka truskawkowa  - pół opakowania truskawek  - łyżeczka żelatyny  Wykonanie : Spód: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę i piec w temperaturze 180 stopni, przez ok 20 minut ( do suchego patyczka) Masa serowa: Wszystkie składniki blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszam...

JAK WYJŚĆ Z BŁĘDNEGO KOŁA ODCHUDZANIA ?

JAK WYJŚĆ Z BŁĘDNEGO KOŁA ODCHUDZANIA ? Błędne koło odchudzania poznałam czytając jedną z książek dotyczących objadania się.  Było ono w wersji skróconej – niezadowolenie z własnego ciała à rygorystyczna dieta à objadanie się.  Jego szerszą wersję przedstawiła Magda Hajkiewicz, której szkolenie z psychodietetyki okazało się strzałem w 10 i dało mi o wiele więcej niż całe studia związane z psychodietetyką. Dzisiaj przedstawię to koło i opowiem w jaki sposób możesz z niego wyjść NA KAŻDYM ETAPIE.   Zacznijmy od początku. Jesteś niezbyt zadowolona z siebie, jak wyglądasz, jak sama się ze sobą czujesz. Nie szukasz przyczyny dlaczego siebie nie akceptujesz. Uznajesz, że najlepszym wyjściem będzie rozpoczęcie nowej diety. Odpalasz Internet i…znalazłaś cudowny detoks, który oczyści oraz sprawi, że w ciągu tygodnia schudniesz 5kg. Żyć nie umierać. Rozpoczynasz z zapałem stosowanie diety i w pewnym momencie zaczyna się coś psuć. Czujesz się słabo, brak Ci energi...